zaterdag 25 mei 2024
33 C
Paramaribo
12.8 C
Amsterdam
0
(0)

Nog geen plan voor vervanging Russische gas

lees ook ...

EU-landen proberen te bezuinigen op Russisch gas. Een richtlijn mikt op 15 procent minder gebruik tot na de zomer. Het kan een verplichting worden. Een noodplan waarmee men de komende winter moet overbruggen is recentelijk gepresenteerd door Eurocommissaris Frans Timmermans namens de Europese Commissie. Rusland kan elk moment de gasgraan naar de EU dichtdraaien.

Tot eind september zijn landen in de gelegenheid om een nationaal noodplan naar de Commissie te sturen ter goedkeuring, en daarna elke twee maanden aan Brussel de stand van zaken doorgeven.

“Als ons dit lukt dan zal de poging van de Russische president Poetin om ons uit elkaar te spelen, falen”, aldus Eurocommissaris Frans Timmermans.

Landen staan naar gelang hun omstandigheden achter het plan. “Als iedereen 15 procent gas minder verbruikt dan speel je gas vrij dat gebruikt kan worden voor landen die in nood zitten”, legt Timmermans uit.

Het kabinet dat “zich goed kan vinden” in het besparingsdoel bestudeerd het voorstel nauwkeurig. Eurocommissaris Frans Timmermans presenteerde zojuist, namens de Europese Commissie de details van het voorstel.

Gazprom de Russische gasleverancier draaide negen dagen geleden de kraan naar Duitsland al dicht wegens ‘werkzaamheden’. De kans bestaat dat de EU helemaal wordt geschrapt. Nederland meent geen probleem op dit gebied te hebben, zolang Duitsland nog gas heeft. Wanneer de nood hoog is kan de gaskraan in Groningen weer open.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandNog geen plan voor vervanging Russische gas