Suriname ALTIJD Dichtbij

Buitenland

New York en zes andere staten verlengen lockdown tot medio mei

Geplaatst

op

Andrew Cuomo. Foto New York Post

New York en nog zes grote staten in de Verenigde Staten van Amerika hebben de lockdownmaatregelen vanwege COVID-19 verlengd tot 15 mei. Volgens hun is dit de beste manier om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Deze staten wachten dus niet op de plannen van president Donald Trump, die de economie van het land over twee weken wil opstarten. De Amerikaanse economie is keihard getroffen door de coronacrisis. In het land zijn ongeveer 22 miljoen Amerikanen in de voorbije drie weken hun baan kwijtgeraakt.

Ondanks de cijfers in New York stabiliseren heeft gouverneur Andrew Cuomo als eerste de verlenging van de lockdown in zijn staat bekendgemaakt. Met zes andere staten aan de oostkust heeft Cuomo afgesproken om dezelfde lockdowntermijn aan te houden, om een verdere verspreiding van het virus in te dammen.

In Los Angelos is de lockdown ook met een maand verlengd. Met deze actie geven de staten aan, dat zij geen gehoor geven aan de doorstartplannen van president Trump. De lockdown in Los Angelos is tot 15 mei.

Naast gouverneurs hebben ook virologen en andere medische experts hun bezorgdheid geuit over de plannen van Trump. Volgens de virologen is het onverantwoord om mensen rond 1 mei massaal naar hun werk te laten gaan.

In de VS zijn er al 31.000 dodelijke slachtoffers als gevolg van het virus.

Culturu.com

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Buitenland

Veertienjarig Iraans meisje door vader onthoofd; zware straf wacht dader

Geplaatst

op

President Hassan Rouhani Van Itan. Foto Bbc

In Iran is er woede ontstaan nadat een vader zijn veertienjarige dochter uit eerwraak heeft vermoord. De Iraanse regering heeft daarom beloofd te zullen werken aan strengere wetgeving om vrouwen te beschermen tegen geweld.

De veertienjarige Romina Ashrafi liep eerder deze maand weg van huis in het dorpje Talesh, op zo’n 400 kilometer van de hoofdstad Teheran, om bij haar vriend te kunnen zijn. Ze wilde met hem trouwen. Echter werd dit door haar familie afgekeurd. Toen de politie haar eenmaal vond, liet Ashrafi weten bang te zijn voor de onaangename maatregelen van haar familie. De familie zou haar volgens de autoriteiten vergeven, waardoor de politie haar naar huis terugbracht. Echter werd de tiener volgens lokale media op 21 mei door haar vader onthoofd toen ze sliep. De man die pas later zijn daden heeft bekend tegenover de politie is nu achter slot en grendel gezet.

De moord van het meisje stond gisteren op verschillende voorpagina’s van kranten in Iran en leidde tot veel ophef op sociale media. Veel Iraniërs zien de dood  van de tiener als een bevestiging van het gebrek aan wetgeving om vrouwen en meisjes te beschermen. De hashtag met Ashrafi’s naam was trending op sociale media en het bericht over haar dood werd ruim vijftigduizend keer gedeeld.

Gebrek wetgeving

In het islamitische land krijgen daders van eerwraak vaak een mildere straf. Zo wordt daders van eerwraak meestal een celstraf tussen de drie en tien jaar opgelegd, terwijl voor moord veroordeelde daders vaak de doodstraf wacht. Vooralsnog is niet bekend hoe vaak er eerwraak plaatsvindt in Iran.

President Hassan Rouhani heeft gezegd dat er nieuwe wetgeving komt om geweld tegen vrouwen te voorkomen. Hij heeft zijn regering de opdracht gegeven om op kort termijn met voorstellen hierover te  komen. Volgens de Iraanse onderminister van Justitie Mahmoud Abassi moet de dader zwaar worden gestraft.

Culturu.com

Lees verder

Buitenland

Rusland wil hogere olieprijs; OPEC blij

Geplaatst

op

Opec 2

Rusland gaat wellicht door na juni 2020 met de huidige productiebeperking. Gisteren meldde Rusland al dat ze geen buitenlandse olie zal laten lossen. Het lijkt erop dat de opslagen redelijk vol zitten en de vraag naar benzine en diesel zwaar achterblijft in Rusland.

OPEC zal blij zijn met dit initiatief. De productie wordt nu verder beperkt, het is wachten op de terugkeer van de vraag. OPEC+ kan nu weer als 1 gezicht naar buiten treden, waardoor in ieder geval de olieprijs een bodem heeft gekregen.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen