zondag 14 april 2024
25.4 C
Paramaribo
13.9 C
Amsterdam
0
(0)

Nederlandse vrouw overleden na ‘Brazilian butt lift’ operatie

lees ook ...

Een  Nederlandse vrouw is in Turkije overleden aan de gevolgen van een ‘Brazilian butt lift’ operatie. Zij heeft de operatie via Body Lab Istanbul geregeld. De woordvoerder weigert meer informatie te geven over het geval „ook om haar privacy te waarborgen.”  Het ministerie van Buitenlandse Zaken is op de hoogte gesteld, en consulaire bijstand wordt verleend aan de nabestaanden.  Het lichaam van de vrouw wordt vervoerd van Instanbul naar  Nederland.

Bij deze cosmetische operatie wordt vet uit delen van het lichaam weggezogen met liposuctie om daarna te worden geplaatst in de billen volgens de informatie op de website van Body Lab Istanbul.

In 2018 hadden de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) en de Nederlandse Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie (NVEPC) gewaarschuwd voor de risico’s van de Brazilian butt lift operatie.  Sterftecijfers bij deze operatie in de Verenigde Staten, waren hoog te noemen, omdat de toegepaste techniek van de plastisch chirurgen te riskant was. Het gevolg kon zijn hartinfarct of hartstilstand. Deze Nederlandse verenigingen drongen aan op herevaluatie van de behandelmethoden.

De voorzitter van de Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie (NVEPC) Ali Pirayesh zegt dat de Brazilian butt lift een behoorlijke operatie is. Maandelijks voert hij het zelf 1 a 2 keer uit. ,,De techniek is niet gemakkelijk, het vergt precisie bij het inspuiten net onder de huid en ervaring. Ik heb er zeker  jaren op geoefend. Per bil een paar honderd cc is al heel wat. Het gaat om contourverbetering; als er een liter of anderhalve liter wordt ingespoten is er de kans dat het niet meer vlak onder de huid komt, maar in de spier. Dergelijke vetbolletjes kunnen dan in de bloedbaan komen en zorgen voor prop. Als het bloed niet meer doorstroomt kan er een embolie ontstaan met fatale gevolgen,” aldus Pirayesh.

Nederlandse (esthetisch) plastisch chirurgen werken volgens technische en zorg gerelateerde protocollen. Deze  zijn opgesteld door een Amerikaanse Taskforce met het oog op het zorgwekkende dodengetal.

Ali Pirayesh: ,,Zo moet de ingreep worden uitgevoerd in operatieklasse 1. Helaas zien we in toenemende mate vrouwen die uit het buitenland met complicaties terugkomen na een cosmetische ingreep. Dan zijn ze vooral voor het economische plaatje gegaan, waar het goedkoper is en waar niet zulke operatiekamers zijn. In het buitenland zijn overigens wel prima chirurgen en klinieken voor dergelijke cosmetische ingrepen. Maar dan zijn de kosten vergelijkbaar met Nederland.”  Pirayesh stelt dat er ook in Nederland het gevaar bestaat,  omdat er ook cosmetische artsen zijn ’die zich chirurg noemen en deze ingrepen ook in Nederland uitvoeren en waar men voor moet waken’.

Plastisch chirurg Wouter van der Pot, die regelmatig wordt ingezet bij cosmetische hersteloperaties, van jonge vrouwen, die terugkeren met complicaties uit het buitenland, na deze goedkopere operaties spreekt van een verontrustende ontwikkeling.

„Vooral jonge vrouwen vallen voor cosmetische reizen naar Turkije, de Dominicaanse republiek of elders. In dit geval is er een tragische afloop bij dit medisch toerisme. Het gaat meestal om jonge vrouwen, die niet alleen naar het buitenland reizen omdat het daar goedkoper zou zijn. Op Facebook lezen we vaak dat ze daar heen gaan omdat de artsen daar veel verder zouden zijn en veel meer mogen. Maar ze realiseren zich niet dat wij strenge regels hebben voor de veiligheid van de patiënt. En weet je eigenlijk wel of de arts in het buitenland bevoegd of bekwaam is?”  Zo reageert hij.

“We betreuren de situatie enorm”, zegt een woordvoerder van Body Lab Istanbul. De Nederlandse organisatie verleend medewerking aan vrouwen, die afreizen naar  Turkije  voor een cosmetische operatie. “Ons medeleven gaat uit naar haar familie en vrienden. We proberen hen zo goed als mogelijk bij te staan in deze situatie.”

De vrouw onderging maandag de ‘Brazilian butt lift’ operatie  in het Turkse Istanbul.  Er wordt daarbij  eerst vet uit bijvoorbeeld de buik gezogen, om het vervolgens in de billen te spuiten. Zo kun je je billen en heupen voller maken dan ze van nature zijn. Men doet hiermee dus aan  figuurcorrectie.

Dr. Ali Nevai, die de operatie uitvoerde zegt dat er tijdens de operatie niets mis is gegaan. De patiënt maakte het goed, maar daarna is het voor hem onbekende reden, mis gegaan. “Er zijn bij dit soort body shaping-operaties altijd twee artsen aanwezig, een plastisch chirurg en een anesthesist.” Volgens de arts was er ‘niets aan de hand’ toen hij afrondde. “Dat kan ik bewijzen. Alle indicaties, de hartslag, de ademhaling, waren in orde. Daarna is het fout gegaan. Ik denk dat het een complicatie is geweest die we van tevoren niet hebben kunnen incalculeren. We brengen de risico’s altijd goed in kaart, en daar houden we rekening mee. Dit is iets anders geweest.”

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandNederlandse vrouw overleden na 'Brazilian butt lift' operatie