woensdag 21 februari 2024
32 C
Paramaribo
9 C
Amsterdam
0
(0)

Natuurramp in Chili: dodental stijgt bij verwoestende bosbranden

lees ook ...

Nederlandse vrouw gearresteerd na dood van partner

Een Nederlandse vrouw is vanmorgen in Boedapest gearresteerd nadat haar partner dood werd aangetroffen in een appartement, zo meldt de Hongaarse politie. De vrouw wordt verda...

De natuurbranden in Chili hebben binnen drie dagen al minstens 112 levens geëist. President Boric heeft vandaag en morgen uitgeroepen tot dagen van nationale rouw en waarschuwt voor meer slecht nieuws: er zijn nog veel vermisten en meerdere gewonden in het ziekenhuis verkeren in kritieke toestand.

Op zaterdag kondigde Boric de noodtoestand af vanwege de branden die een dag eerder uitbraken, vooral in de kustregio rond Valparaíso. Momenteel woeden er 165 branden, waarvan er 102 onder controle zijn en 40 nog actief worden bestreden. Naast honderden brandweerlieden en negentien blushelikopters wordt ook het leger ingezet.

Het bestrijden van het vuur verloopt moeizaam in het beboste, bergachtige gebied. De droogte, lage luchtvochtigheid en harde wind maken het vuur aanwakkeren gemakkelijk.

“Een onophoudelijke wind en verstikkende hitte,” zegt een inwoner van Valparaíso tegen persbureau Reuters terwijl hij terugkeert naar zijn uitgebrande huis. “Mensen vluchtten alle kanten op.” De branden worden beschouwd als de grootste ramp in Chili sinds de aardbeving van 2010, waarbij 500 mensen omkwamen. Er zijn al minstens 14.000 huizen door de vlammen verwoest.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandNatuurramp in Chili: dodental stijgt bij verwoestende bosbranden