Suriname ALTIJD Dichtbij

Buitenland

Naar schatting 1700 personen besmet met nieuw virus in China

Geplaatst

op

door

Het aantal personen dat besmet is geraakt met het mysterieuze virus dat in december uitbrak in China is waarschijnlijk vele malen groter dan tot nu toe is aangenomen, schrijft BBC NewsBritse wetenschappers schatten het aantal besmettingen na onderzoek op ongeveer zeventienhonderd.

Het onderzoek werd uitgevoerd door het MRC Centre for Global Infectious Disease Analysis in Londen, dat onder meer de Britse overheid en de wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseert. Volgens de onderzoekers is het onwaarschijnlijk dat het virus zich vanuit één stad en via drie mensen naar andere landen heeft verspreid. Het suggereert volgens hen dat er veel meer gevallen moeten zijn dan tot nu toe werd aangenomen.

Het coronavirus brak in december uit in de Oost-Chinese miljoenenstad Wuhan. In de nacht van vrijdag op zaterdag bevestigden de Chinese autoriteiten vier nieuwe besmettingen. Daardoor is nu bij 45 mensen officieel vastgesteld dat ze het virus hebben opgelopen.

Twee Chinezen zijn tot nu toe aan het virus overleden. Ook in Thailand en Japan zijn minstens drie besmettingen bekend. Het geschatte aantal besmettingen van zeventienhonderd is gebaseerd op onder meer het patroon van de uitbraak, de lokale populatie en vlieggegevens.

WHO waarschuwt voor wereldwijde verspreiding

De wereldgezondheidsorganisatie heeft gewaarschuwd voor een mogelijk wereldwijde verspreiding van het virus. Er is nog veel onduidelijk over het virus. Zo staat het nog niet vast dat de ziekte van mens op mens overgedragen kan worden. Volgens de onderzoekers is het dan ook te vroeg om groot alarm te slaan. Toch zijn ze bezorgder dan een week geleden.

De symptomen van het coronavirus kunnen uiteenlopen van verkoudheid tot een levensbedreigende vorm van longontsteking. Luchthavens in onder meer Singapore, Hongkong en de Verenigde Staten hebben hun controles aangescherpt om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Buitenland

Barcelona versterkt de aanval met Braithwaite

Geplaatst

op

door

FC Barcelona heeft in Martin Braithwaite de gewenste versterking van de voorhoede gevonden. De Spaanse kampioen betaalde aan Leganés de gelimiteerde afkoopsom van 18 miljoen euro die in het contract van de Deense international stond. Braithwaite verbond zich voor 4,5 jaar aan de club van onder anderen Frenkie de Jong en Lionel Messi. Hij streed met Leganés tegen degradatie uit de hoogste Spaanse afdeling.

Barcelona had dringend behoefte aan aanvallende versterking omdat Luis Suárez (knieblessure) en Ousmane Dembélé (hamstring) maanden zijn uitgeschakeld. Hoewel de transfermarkt sinds 1 februari weer is gesloten, mocht Barcelona toch een nieuwe speler aantrekken. De Spaanse bond staat toe dat clubs bij een langdurige blessure van een speler een vervanger mogen halen, mits die al in Spanje speelt of geen club heeft. Barcelona probeerde eerder tevergeefs om Dusan Tadic weg te plukken bij Ajax.

De Catalanen kwam uiteindelijk uit bij de 28-jarige Braithwaite. De Deen, die eerder voor onder meer Toulouse, Middlesbrough en Bordeaux speelde, is geen erkende doelpuntenmachine. Dit seizoen scoorde hij zes keer in La Liga voor Leganés.

ANP

Lees verder

Buitenland

Manchester City vaster op tweede plaats in Premier League

Geplaatst

op

door

Manchester City heeft de tweede plaats in de Premier League verstevigd. De titelhouder won op eigen veld met 2-0 van degradatiekandidaat West Ham United. City heeft nu vier punten meer dan nummer 3 Leicester City, dat vrijdag niet verder kwam dan 0-0 bij Wolverhampton Wanderers. Liverpool leidt met een riante marge van 22 punten op City.

Rodrigo opende de score met een kopbal uit een hoekschop van Kevin De Bruyne, die voor zijn zestiende assist dit seizoen in de Premier League tekende. Na ruim een uur bracht de Belgische spelmaker uit een moeilijke hoek zelf 2-0 op zijn naam.

Het getergde City kwam voor de eerste keer in actie na de geruchtmakende sanctie die de Europese voetbalbond UEFA afgelopen vrijdag oplegde. De landskampioen werd voor twee jaar uitgesloten van Europees voetbal wegens ernstige schendingen van de financiële regels. De clubleiding heeft tegen de zware schorsing beroep aangetekend bij het internationaal sporttribunaal CAS.

ANP

Lees verder

Meest gelezen