Suriname ALTIJD Dichtbij

Buitenland

Mogelijk eerste sterfgeval door longziekte na roken e-sigaretten

Geplaatst

op

door

In de Verenigde Staten is een onderzoek gestart naar een mysterieuze longziekte die gelinkt wordt aan het gebruik van e-sigaretten. Er zouden al bijna 100 gevallen zijn gemeld in 14 staten. Heel wat patiënten – waaronder veel tieners en jongvolwassenen – liggen in het ziekenhuis en sommigen zijn er erg aan toe. Dokters zeggen dat het niet duidelijk is of ze volledig zullen herstellen.

Er wordt zowel aan artsen als aan het grote publiek gevraagd om alert te zijn voor de “ernstige en potentieel gevaarlijke longziekte”, aldus de Amerikaanse krant The Washington Post. Symptomen zijn moeilijkheden bij het ademen, kortademigheid en pijn in de borst. Artsen meldden daarnaast dat de patiënten ook last hadden van koorts, hoesten, braken en diarree. Sommigen zouden geëindigd zijn op de afdeling intensieve zorgen en aan ventilatoren, die hen moeten helpen met ademen.

Volgens de Amerikaanse CDC – de organisatie die zich bezighoudt met het opsporen, behandelen en voorkomen van ziekten met het oog op de openbare gezondheid – wordt er al in zeker vijf van de staten met bevestigde gevallen gezocht naar de precieze oorzaak van de aandoening.

Hoewel een aantal van de gevallen parallellen vertonen, zeggen de autoriteiten dat ze niet weten of de ziekte nu effectief in verband staat met de vapingtoestellen zelf of eerder met de samenstelling van wat de gebruiker via de e-sigaret inhaleert. De patiënten zouden verklaard hebben dat ze een hele waaier aan producten gebruikten, van nicotine en marihuana tot eigen mengsels.

Volgens de American Vaping Association – die vapingproducten promoot – vapen elke maand ongeveer 10 miljoen volwassenen nicotine zonder enige problemen. Ze wijst dan ook naar de hierboven genoemde “eigen mengsels” als mogelijke oorzaak van de longproblemen. Maar autoriteiten zijn er niet zo zeker van of die redenering wel klopt.

Hoofdarts Emily Chapman van de Children’s Hospitals and Clinics of Minnesota zag de afgelopen maand vier tieners tussen 16 en 18 jaar binnenkomen met een longziekte, zo vertelt ze aan The Washington Post. Ze hadden symptomen die behandelbaar leken en overeenkwamen met virale infecties of bacteriële longontstekingen, zoals kortademigheid, hoesten, koorts en pijn in de buik. Maar hun toestand bleef achteruitgaan, ondanks het feit dat ze een behandeling kregen met antibiotica en ventilators.

Uiteindelijk werd de link gelegd met acute longschade door vaping. Toen de patiënten behandeld werden met steroïden, zagen de artsen wél verbetering. Ze weten echter niet of de patiënten geen blijvende schade zullen ondervinden op langere termijn.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Buitenland

Oud-premier May komt Johnson te hulp

Geplaatst

op

door

De vorige Britse premier Theresa May steunt de brexitdeal van haar opvolger Boris Johnson. Ze riep parlementariërs op voor de nieuwe overeenkomst met de EU te stemmen. “Als jullie het land vooruit willen helpen, moeten jullie vandaag voor de deal stemmen”, zei ze in het Lagerhuis. Dat stemde eerder drie keer tegen haar brexitovereenkomst met de EU.

May mag als Conservatieve parlementariër ook stemmen over de deal van Johnson. Die was eerder minister van Buitenlandse Zaken in haar regering, maar nam ontslag vanwege onenigheid over haar brexitkoers. Hij ontpopte zich in het parlement tot een van haar felste critici en vergeleek haar brexitplan onder meer met een “zelfmoordvest”.

De oud-premier sprak zaterdag parlementariërs toe die willen voorkomen dat hun land zonder deal de EU verlaat. “Als jullie geen brexit zonder deal willen, moeten jullie voor een deal stemmen”, zei May. Ze stelde dat bedrijven, investeerders en burgers genoeg hebben van de onzekerheid rond de brexit.

Lees verder

Buitenland

Eerste ruimtewandeling met alleen vrouwen een feit

Geplaatst

op

door

Voor het eerst in de geschiedenis hebben vrijdag twee vrouwen tegelijkertijd een ruimtewandeling gemaakt. Daarmee heeft ruimtevaartorganisatie NASA een nieuwe mijlpaal bereikt. 

De New York Times meldt dat de tocht van astronauten Jessica Meir en Christina Koch 7 uur en 17 minuten duurde. Het tweetal zit in het internationale ruimtestation ISS.

De Amerikaanse ruimtevaarders hebben buiten het ISS succesvol accu’s vervangen van het zonne-energiesysteem. Koch zou eigenlijk al in maart zo’n ruimtewandeling maken met een andere vrouwelijke astronaut. Maar kort tevoren bleek er geen tweede ruimtepak in de maat medium beschikbaar te zijn.

De wandeling in de ruimte was live te volgen op video. De ruimtevaarders droegen ook camera’s op hun helmen. Ook de Amerikaanse president Donald Trump stond in contact met de twee. Eerder noemde hij ze al “dapper en briljant” en zei hij dat het tweetal de Verenigde Staten “erg goed vertegenwoordigt”.

Sinds de eerste ruimtewandeling in 1965 hebben pas 14 vrouwen zo’n uitstapje gemaakt, tegen 213 mannen. Meir en Koch zijn nu dus nummer 15 en 16.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen

X