donderdag 30 maart 2023
30 C
Paramaribo
11.1 C
Amsterdam
5
(1)

Merkel nam afscheid als Bondskanselier van Duitsland

lees ook ...

Pensioenprotesten stellen bezoek koning Charles aan Frankrij...

Koning Charles van Engeland heeft in overleg met de Franse president Emmanuel Macron zijn eerste driedaags staatsbezoek als koning aan Frankrijk uitgesteld. Na het doordrukken van de verhoogde  pensio...

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft Duitsland 16 jaar geleid.  Zij heeft donderdag afscheid genomen onder muzikale begeleiding van fakkelsdragende militairen, en tijdens haar toespraak gewaarschuwd voor antidemocratische tendenzen. “Er zijn grenzen aan het tolereren van andersdenkenden die de democratie kunnen bedreigen”, hield zij voor. Merkel was zichtbaar ontroerd.

De christendemocrate riep in haar afscheidsrede tijdens een plechtige afscheidsceremonie Duitsland op, om alert te blijven tegen aanhangers van samenzweringstheorieën en zaken tegen te spreken. Het plan is dat de sociaaldemocraat Olaf Scholz haar woensdag zal opvolgen en dan is zij officieel geen bondskanselier meer.

Een plechtige afscheidceremonie werd haar als traditioneel eerbetoon aangeboden door de Duitse strijdkrachten, de Bundeswehr. Deze zogenoemde Großer Zapfenstreich (Grote Taptoe) wordt bij het vertrek van onder anderen Duitse kanseliers, presidenten en ministers van Defensie toegepast.

“Overal waar wetenschappelijke kennis wordt ontkend en complottheorieën en opruiende propaganda worden verspreid, moet tegenspraak luid worden. Overal waar haat en geweld worden gezien als legitiem middel om eigen belangen na te streven, moet onze tolerantie als democraten haar grens vinden”, zei ze in haar mogelijk laatste toespraak in het openbaar als bondskanselier.

Na haar speech speelde een orkest van het leger drie liederen gekozen door Merkel, waaronder  een lied van punk-zangeres Nina Hagen.

Door de pandemie konden minder gasten deelnemen aan de Grote Taptoe dan normaal. Aanwezig waren onder anderen president Steinmeier en toekomstig bondskanselier Scholz. Merkel wenste hem en zijn team het allerbeste, veel geluk en success toe.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandMerkel nam afscheid als Bondskanselier van Duitsland