Suriname ALTIJD Dichtbij

Buitenland

Meerdere doden bij busongeluk Nieuw-Zeeland

Geplaatst

op

door

Bij een zwaar ongeval met een bus in Nieuw-Zeeland zijn vandaag verschillende mensen om het leven gekomen. Het voertuig verongelukte in Ngatira, zo’n 30 kilometer ten noorden van het bij toeristen erg populaire Rotorua, zo heeft de Nieuw-Zeelandse politie gemeld. Hoeveel doden en gewonden er precies zijn gevallen, is voorlopig nog onduidelijk, luidt het in een verklaring.

Tijdens slecht weer zou de bus langs de kant van de weg op zijn zijkant zijn beland. Aan boord van de bus bevonden zich naar verluidt meer dan twintig personen. Zij zaten vast in het voertuig. Het zou gaan om Aziatische toeristen, maar de politie kon geen verdere details vrijgeven. Volgens de Nieuw-Zeelandse krant The New Zealand Herald schrijft dat er gevreesd wordt dat er zes doden zijn.

De reddingsdiensten kwamen met vijf helikopters en drie ziekenwagens ter plaatse. Drie personen werden overgevlogen naar ziekenhuizen in de regio en drie anderen zijn overgebracht naar het ziekenhuis in Rotorua.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Buitenland

Brussel: Kroatië klaar voor Schengenzone

Geplaatst

op

door

Kroatië kan toetreden tot de Schengenzone als het aan de Europese Commissie ligt. Het Balkanland van 4,5 miljoen inwoners voldoet volgens het dagelijks bestuur van de EU aan alle voorwaarden om lid te worden van de club van landen waartussen vrij kan worden gereisd. Het is aan de EU-landen om het licht op groen te zetten, waarbij unanimiteit is vereist.

Van de 28 EU-landen zijn Roemenië, Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Ierland en het Verenigd Koninkrijk geen lid van de Schengenzone. De niet-EU-landen Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein horen er wel bij.

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zei twee jaar geleden dat het tijd is om Bulgarije en Roemenië toe te laten, maar daarvoor ontbreekt het aan steun. Nu Kroatië, dat zes jaar geleden toetrad tot de EU, het beheer van zijn buitengrenzen op orde heeft, kan het volgens de commissie lid worden van de Schengenzone. “Ik vertrouw erop dat de lidstaten de juiste stappen zullen nemen zodat Kroatië snel een vol Schengenlid wordt”, aldus Juncker.

In het Schengenverdrag is vastgelegd dat mensen in principe niet meer bij de grens worden gecontroleerd. Het werd in 1985 in de Luxemburgse plaats Schengen gesloten door Duitsland, Frankrijk en de drie Beneluxlanden.

Lees verder

Buitenland

Amerikaanse troepen mogen niet in Irak blijven

Geplaatst

op

door

De Amerikaanse troepen die vanuit het noorden van Syrië Irak zijn binnengetrokken, hebben geen toestemming om daar te blijven. Het Iraakse leger heeft dat dinsdag meegedeeld. De Amerikanen zijn alleen de grens overgelaten, omdat ze op een later moment het land uit worden getransporteerd.

“Alle Amerikaanse troepen die zich terugtrokken uit Syrië, kregen toestemming om de Koerdistan-regio binnen te komen, zodat ze uit Irak kunnen worden vervoerd. Er is voor deze troepen geen toestemming verleend om in Irak te blijven”, aldus het leger in een verklaring.

Turkije begon zijn inval tegen de Koerdische strijders in Syrië na het besluit van Trump twee weken geleden om de Amerikaanse troepen uit het gebied terug te trekken. Een groot deel is naar Irak verplaatst. Volgens de Amerikaanse minister van Defensie zouden ze daar helpen met de campagne tegen Islamitische Staat.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen

X