Suriname ALTIJD Dichtbij

Buitenland

Meer dan 1.5 miljoen besmettingen wereldwijd

Geplaatst

op

Corona Wereldwijd

Er zijn nu wereldwijd meer dan 1.5 miljoen mensen besmet met het nieuwe coronavirus. Dit wordt gemeld door het persbureau AFP op basis van een eigen telling van officieel cijfers. Het aantal sterfgevallen staat nu op 87.000.

In december begon de uitbraak in de Chinese stad Wuhan, echter lijkt het er nu op dat vooral in Europa en de Verenigde Staten meer slachtoffers zijn. Inmiddels is de situatie in Wuhan onder controle en hebben de Chinese autoriteiten de lockdown opgeheven.

Culturu.com

1 Reactie

1
Reageer op dit artikel

1000
Wiskey

China heeft heel veel meer dode gevallen ze hebben het juiste aantal nog nooit bekend gemaakt. Waarom houden ze alles schuil. China wilt over de wereld nu regerenAdvertentie

Buitenland

Toename Covid-19 onder inheemse bevolking Brazilië alarmerend

Geplaatst

op

blank

Verstoken van ziekenhuizen en vanwege de gebrekkige of veelal ontbrekende infrastructuur, stijgt het aantal sterfgevallen onder de  binnenlandbewoners van Brazilië schrikbarend. Volgens de organisatie Articulation of Indigenous Peoples of Brazil (APIB) ligt het sterftecijfer tweemaal zo hoog in vergelijking met de rest van de bevolking. Het aantal binnenlandbewoners bedraagt momenteel 900.000. Onder deze groep zijn er door de APIB, 980 officieel gerapporteerde besmettingen geconstateerd en tenminste 125 overledenen.

In tegenstelling tot APIB rapporteert het ministerie van volksgezondheid van Brazilië, 695 Covid-19 besmettingsgevallen en 34 sterfgevallen. De reden hiervoor is te zoeken bij het feit, dat de overheid slechts de populatie uit de traditionele inheemse woongemeenschappen, geregistreerd bij lokale gezondheidsklinieken, monitoort. Inheemsen woonachtig in dorpen en steden worden niet gevolgd.

Inheemsen die in grote steden zijn gaan wonen om er te studeren of te werken, hebben vaak geen toegang tot openbare dienstverlening en blijven hierdoor zitten met gezondheidsproblemen die niet of slecht behandeld worden. 

In de afgelegen gebieden beschikt men vaak niet over basis sanitaire-  en gezondheidsfaciliteiten. Een 15 jarige tiener uit de Yanomami stam, uit een verafgelegen gebied, was het eerste slachtoffer van het virus. De jongen kwam in april van dit jaar te overlijden.

De Tuxa gemeenschap, bestaande uit 1400 personen heeft, om zichzelf te beschermen, voor complete isolatie moeten kiezen.  Niemand mag hun woongebied in en het is de bevolking ook niet toegestaan om uit het gebied te gaan. De dichtstbijzijnde eerstehulp post bevindt zich op een rijafstand van 4,5 uur van het woongebied van deze stam. Tot nog toe zijn er geen besmettingen geregistreerd onder hen, aldus de APIB. Hoe lang de Tuxa dit zo zullen volhouden is moeilijk te zeggen.

Meer dan 60 inheemse gemeenschappen in het Amazone oerwoud hebben gevallen van Covid-19 besmettingen. Voor deze gemeenschappen zijn ziekenhuizen slechts via het water of de lucht te bereiken. De non-profit organisatie InfoAmazonia heeft aangegeven dat voor 90 procent van de inheemse woongemeenschappen, de dichtstbijzijnde eerstehulppost op gemiddeld 315 km afstand ligt. Voor 10 procent van de woongemeenschappen bedraagt deze afstand 700 km tot 1079 km.

De geïnfecteerden uit de afgelegen gemeenschappen, moeten lange afstanden reizen voor geneeskundige hulp en krijgen geen voorkeursbehandeling in de ziekenhuizen, waar bedden en ventilatoren in onvoldoende mate aanwezig zijn.  

De staten in het noorden en het noordoosten van het land hebben het meest te lijden onder het virus.

Mensenrechtenactivisten hebben gewaarschuwd, dat de illegale mijnbouw- en bosbouwactiviteiten in de getroffen gebieden, welke toegenomen zijn vanaf het aantreden van president Jair Bolsonaro, die het Covid-19 virus afdoet voor een gewone influenza, het besmettingsrisico verhogen voor de lokale woongemeenschappen. 

De inheemsen hebben geen antistoffen tegen het virus aangezien dit van buiten het regenwoud komt. Dit kan genocide van deze woongemeenschappen tot gevolg hebben.

Het Braziliaanse congres heeft een noodplan aangenomen voor hulp aan de inheemse gemeenschappen. Het plan behelst hulp op het gebied van medicamenten en veldhospitalen, drinkbaar water en voedsel en zal de inheemsen in staat stellen om zich te isoleren. Het plan dient nog goedgekeurd te worden door het Senaat en de president.

Eerder was reeds aangegeven dat er op verkeerde plekken veldhospitalen worden gebouwd.   

Culturu.com

Lees verder

Buitenland

Update: Zwarte dozen verongelukt Pakistaanse vliegtuig geborgen

Geplaatst

op

23 A3 Anp 410891469

De zwarte dozen van het vliegtuig dat gisteren is neergestort in Pakistan zijn vandaag gevonden. Onderzoekers zullen verder proberen om te kijken wat de oorzaak van de crash is.

Het vliegtuig crashte gisteren in Karachi. Eerder heeft Culturu.com in een bericht aangegeven dat er 99 mensen aan boord waren. Twee van deze mensen hebben het ongeluk overleefd. Volgens een woordvoerder kunnen er nog meer overlevenden zijn. CEO van de Punjab Bank, Zafar Mahmood is een van de overlevenden.

Vooralsnog gaat het om een Airbus A320.- Culturu.com

Foto bron: Funx.nl

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen