Suriname ALTIJD Dichtbij

Buitenland

McMaster als veiligheidsadviseur Trump

Geplaatst

op

door

De 54 jarige Luitenant-generaal Herbert Raymond McMaster is door de Amerikaanse president Trump benoemd als zijn veiligheidsadviseur. McMaster wordt de opvolger van Michael Flynn, die vorige week moest vertrekken omdat hij in het geheim met de Russische ambassadeur in Washington over de Amerikaanse economische sancties had gesproken en daarover had gelogen.

Admiraal Robert Harward was Trumps eerste keus, als opvolger van Flynn, maar deze wees de functie af omdat hij zich zorgen zou maken over de onrust rond het Witte Huis sinds het aantreden van Trump. De gepensioneerde generaal en CIA-chef David Petraeus was ook even in beeld, maar ook hij viel af.

McMaster begon zijn militaire carrière in 1984 en heeft een lange reeks functies vervuld. Hij speelde onder president Bush een belangrijke rol bij de strijd tegen opstandelingen in Irak, na de val van Saddam Hussein. Later werd hij hoogleraar militaire geschiedenis aan de militaire academie Westpoint en in 2003 kreeg hij een beurs voor historisch onderzoek aan de prestigieuze Stanford universiteit. Momenteel zit hij in de directie van het Army Capabilities Integration Center, een legerinstituut dat onder meer werkt aan materieel, training, systemen en doctrine.

In 2014 stond McMaster op de lijst van Time Magazine als een van de honderd meest invloedrijke mannen. In 1997 publiceerde hij het boek Dereliction of Duty (taakverzuim), waarin hij het Amerikaanse politieke en militaire leiderschap in de Vietnamoorlog bekritiseerde.

Na het opstappen van Flynn was Keith Kellogg benoemd tot waarnemend nationaal veiligheidsadviseur, hij wordt opnieuw stafchef voor de Nationale Veiligheidsraad. De vroegere VN-ambassadeur John Bolton krijgt ook een rol in de regering van Trump, maar welke rol dat gaat worden is nog niet bekend.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Buitenland

Zeker 17 doden bij aanslag op hotel in Somalische hoofdstad

Geplaatst

op

door

In de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn, bij een bomaanslag nabij een hotel, 28 mensen gewond geraakt en tenminste 17 mensen om het leven gekomen. De aan Al Qaeda gelieerde islamitische terreurgroep Al Shabaab heeft de aanslag opgeëist.

Twaalf gewonden liggen nog in kritieke toestand in het ziekenhuis, liet de directeur van het Madina-ziekenhuis weten.

Het hotel waarbij de aanslag plaatsvond, ligt in de buurt van de internationale luchthaven van Mogadishu. Volgens een getuige ging de bom af bij een checkpoint op de weg die naar het vliegveld leidt.

Ongeveer twee weken geleden pleegde Al Shabaab ook een aanslag op een hotel. Een persoon blies zich toen op in een auto bij het hotel, waarna gewapende mannen het pand bestormden. Bij de aanslag vielen 26 doden en raakten 56 anderen gewond.

Lees verder

Buitenland

Opnieuw toeristes verkracht op Mallorca

Geplaatst

op

door

Vakantie-eiland Mallorca is wederom opgeschrikt door brute verkrachtingen.

Volgens de Diario de Mallorca hebben twee vrouwen onafhankelijk van elkaar aangifte gedaan bij de politie. De slachtoffers zijn onderzocht in een ziekenhuis.

De verkrachtingen vonden plaats op Playa de Palma in de buurt van S’Arenal. De vrouwen zouden buitenlandse toeristen zijn, onder wie een Duitse van 20 jaar oud. Een van de verdachten zou Spaans spreken. De slachtoffers werden verkracht en mishandeld.

Begin juli verkrachtten twee jonge Duitsers een landgenote van 18 jaar oud op een hotelkamer op Mallorca. De daders zitten nog vast. De vader van het meisje zei tegen de Duitse krant Bild dat hij een getraumatiseerde dochter heeft thuisgekregen. „Ze kijkt alleen nog maar uit het raam en slaapt nauwelijks.” Het meisje is in therapie.

Lees verder

Meest gelezen

X