Suriname ALTIJD Dichtbij

Buitenland

McMaster als veiligheidsadviseur Trump

Geplaatst

op

De 54 jarige Luitenant-generaal Herbert Raymond McMaster is door de Amerikaanse president Trump benoemd als zijn veiligheidsadviseur. McMaster wordt de opvolger van Michael Flynn, die vorige week moest vertrekken omdat hij in het geheim met de Russische ambassadeur in Washington over de Amerikaanse economische sancties had gesproken en daarover had gelogen.

Admiraal Robert Harward was Trumps eerste keus, als opvolger van Flynn, maar deze wees de functie af omdat hij zich zorgen zou maken over de onrust rond het Witte Huis sinds het aantreden van Trump. De gepensioneerde generaal en CIA-chef David Petraeus was ook even in beeld, maar ook hij viel af.

McMaster begon zijn militaire carrière in 1984 en heeft een lange reeks functies vervuld. Hij speelde onder president Bush een belangrijke rol bij de strijd tegen opstandelingen in Irak, na de val van Saddam Hussein. Later werd hij hoogleraar militaire geschiedenis aan de militaire academie Westpoint en in 2003 kreeg hij een beurs voor historisch onderzoek aan de prestigieuze Stanford universiteit. Momenteel zit hij in de directie van het Army Capabilities Integration Center, een legerinstituut dat onder meer werkt aan materieel, training, systemen en doctrine.

In 2014 stond McMaster op de lijst van Time Magazine als een van de honderd meest invloedrijke mannen. In 1997 publiceerde hij het boek Dereliction of Duty (taakverzuim), waarin hij het Amerikaanse politieke en militaire leiderschap in de Vietnamoorlog bekritiseerde.

Na het opstappen van Flynn was Keith Kellogg benoemd tot waarnemend nationaal veiligheidsadviseur, hij wordt opnieuw stafchef voor de Nationale Veiligheidsraad. De vroegere VN-ambassadeur John Bolton krijgt ook een rol in de regering van Trump, maar welke rol dat gaat worden is nog niet bekend.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Buitenland

Jongen (12) overleeft 40 minuten onder lawine

Geplaatst

op

Een jongen van twaalf is gisteren na veertig minuten levend onder een pak sneeuw vandaan gehaald, nadat hij door een lawine was bedolven. Reddingswerkers in de Franse Alpen noemen het een klein wonder.

Samen met zes anderen was de jongen off-piste gegaan. Hij werd meegesleurd door een sneeuwmuur van ongeveer 150 meter breed. Hij werd gevonden door een speurhond, waarna hij door reddingswerkers werd bevrijd.
De jongen had alleen zijn been gebroken en werd naar het ziekenhuis gebracht.

Lees verder

Buitenland

Veertig gewonden na explosie in Japan

Geplaatst

op

Bij een grote explosie in een restaurant in Sapporo Japan, zijn
tientallen mensen gewond geraakt. De explosie vond plaats in het district Hiragishi.
Ooggetuigen zouden een gaslucht hebben geroken voor de explosie plaats vond.
Door de kracht van de klap zouden meerdere gebouwen ingestort zijn.
Uit angst voor meer explosies houdt de politie omstanders uit de buurt.
Bezoekers van het restaurant zijn naar het ziekenhuis vervoerd.

Er wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak van de explosie.

Lees verder

Meest gelezen