Suriname ALTIJD Dichtbij

Buitenland

McMaster als veiligheidsadviseur Trump

Geplaatst

op

De 54 jarige Luitenant-generaal Herbert Raymond McMaster is door de Amerikaanse president Trump benoemd als zijn veiligheidsadviseur. McMaster wordt de opvolger van Michael Flynn, die vorige week moest vertrekken omdat hij in het geheim met de Russische ambassadeur in Washington over de Amerikaanse economische sancties had gesproken en daarover had gelogen.

Admiraal Robert Harward was Trumps eerste keus, als opvolger van Flynn, maar deze wees de functie af omdat hij zich zorgen zou maken over de onrust rond het Witte Huis sinds het aantreden van Trump. De gepensioneerde generaal en CIA-chef David Petraeus was ook even in beeld, maar ook hij viel af.

McMaster begon zijn militaire carrière in 1984 en heeft een lange reeks functies vervuld. Hij speelde onder president Bush een belangrijke rol bij de strijd tegen opstandelingen in Irak, na de val van Saddam Hussein. Later werd hij hoogleraar militaire geschiedenis aan de militaire academie Westpoint en in 2003 kreeg hij een beurs voor historisch onderzoek aan de prestigieuze Stanford universiteit. Momenteel zit hij in de directie van het Army Capabilities Integration Center, een legerinstituut dat onder meer werkt aan materieel, training, systemen en doctrine.

In 2014 stond McMaster op de lijst van Time Magazine als een van de honderd meest invloedrijke mannen. In 1997 publiceerde hij het boek Dereliction of Duty (taakverzuim), waarin hij het Amerikaanse politieke en militaire leiderschap in de Vietnamoorlog bekritiseerde.

Na het opstappen van Flynn was Keith Kellogg benoemd tot waarnemend nationaal veiligheidsadviseur, hij wordt opnieuw stafchef voor de Nationale Veiligheidsraad. De vroegere VN-ambassadeur John Bolton krijgt ook een rol in de regering van Trump, maar welke rol dat gaat worden is nog niet bekend.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Buitenland

Zwarte luipaard na 100 jaar weer gefotografeerd

Geplaatst

op

Voor het eerst sinds 1909 is de zwarte luipaard gefotografeerd. Dat gebeurde in een Keniaans natuurgebied. Onderzoekers bevestigen in het African Journal of Ecologydat het om de zeldzame diersoort gaat. De Britse fotograaf Will Burrard-Lucas fotografeerde het dier in het Keniaanse Laikipia Wilderness Camp, waar het dier meerdere keren was gespot. De fotograaf sprak met bewoners, volgde de pootafdrukken en plaatste een camera met bewegingssensor. Na een paar dagen zag hij de zwarte luipaard op zijn beelden. “Ik staarde naar de foto, een paar ogen omringd door inktzwarte duisternis.. de zwarte luipaard! Ik kon het niet geloven en het duurde een paar dagen voordat ik besefte dat mijn droom was uitgekomen”, schrijft hij op zijn site.

Lees verder

Buitenland

Protest tegen Nike na klacht moslima

Geplaatst

op

De sportfabrikant Nike wordt onder druk gezet zijn schoen Air Max 270 van de markt te halen. Saiqa Noreen is namens moslims daarvoor een onlinepetitie begonnen. Volgens Noreen is in het design van de zool in het Arabisch het woord Allah te herkennen. Ze vind het godslasterend om de naam Allah op een sportschoen te zetten waarmee wordt gestapt en getrapt en die besmeurd raakt met modder of zelfs vuil. Ze wilt dat Nike onmiddellijk stopt met de verkoop van deze ”agressieve” schoen en andere artikelen met een logo dat lijkt op het woord Allah. Nike zegt dat er sprake is van een gestyled kenmerk van de Air Max en spreekt tegen dat het bedrijf bewust moslims heeft willen beledigen. ”Nike respecteert alle religies en we nemen bezorgdheid van deze aard serieus”. De petitie, die zich richtte op 25.000 handtekeningen, was donderdagmiddag ruim 19.000 keer ondertekend.

ANP

Lees verder

Meest gelezen