donderdag 21 september 2023
27.2 C
Paramaribo
14.8 C
Amsterdam
5
(1)

Lula kan Poetin geen bescherming garanderen

lees ook ...

Haitian gangs want armed ouster of Prime Minister

In the most recent escalation in a nation experiencing a humanitarian crisis, Haiti's most prominent gang leader demanded the armed removal of Prime Minister Ariel Henry and urged citizens to protest ...

De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva die eerder in India garandeerde, dat president Poetin van Rusland in zijn land niet zou worden opgepakt tijdens de volgende G20-top in Rio de Janeiro is daar niet meer zo zeker van. Nu dringt het tot hem door dat niet de regering dat bepaalt, maar de rechterlijke macht. Het land organiseert in 2024 de G20-top in Rio de Janeiro, maar is aangesloten bij het Internationaal Strafhok (ICC).

Volgens de regels zou het land Poetin bij aanwezigheid moeten aanhouden tijdens de volgende G20-top in Brazilië. Het hof heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Poetin, vanwege de aanval op Oekraïne. “Ik weet niet of de Braziliaanse justitie hem zal aanhouden”, zegt Lula. Rusland heeft ook illegaal kinderen uit door hun bezette gebieden gedeporteerd naar het eigen grondgebied.

Lula verzekerde een Indiaas mediahuis, dat Poetin niet zou worden gearresteerd zolang hij president was van Brazilië. Nu zingt hij opmerkelijk een toontje lager. Andere lidlanden van het ICC staan ook niet te springen om Poetin te laten arresteren. In Zuid-Afrika ontstond er een complete discussie in aanloop naar de top van de BRICS-landen, waardoor Poetin uiteindelijk thuisbleef. Waarschijnlijk kon men ook daar niets garanderen. Ook op de G20-top in New Delhi koos Poetin het zekere voor het onzekere, en verscheen niet op de ontmoeting, ondanks India geen lid is van het Internationaal gerechtshof (IGH), ook wel International Criminal Court (ICC).

Lula vindt het raar dat grote landen, die erop toezien dat het Internationaal gerechtshof functioneert geen lid zijn. “Ik wil weten waarom de VS, Rusland, India en China geen leden zijn en wij wel”, dacht hij hardop na. “Ik zeg niet dat ik het hof ga verlaten, alleen dat ik wil weten waarom we lid zijn.” Niemand schijnt die vraag te beantwoorden.

Bron: RTL nieuws

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandLula kan Poetin geen bescherming garanderen