donderdag 18 juli 2024
23.7 C
Paramaribo
17.3 C
Amsterdam
0
(0)

Libische minister ontslagen na topontmoeting met Israëlische collega

lees ook ...

Trump gewond bij moordaanslag tijdens campagnebijeenkomst; d...

De Amerikaanse oud-president en huidige presidentskandidaat Donald Trump is gewond geraakt aan zijn rechteroor bij een moordaanslag tijdens een campagnebijeenkomst in Pennsylvania. De FBI heeft bevest...

Libië heeft zijn minister van Buitenlandse Zaken ontslagen, omdat zij een ontmoeting had met haar Israëlische ambtgenoot. Persbureau Reuters en Al Jazeera kregen deze informatie van Libische regeringsbronnen. Ook de Israëlische minister Cohen maakte bekend, dat hij vorige week in Rome met zijn collega Mangoush had gesproken. Mangoush ontkent dit in alle toonaarden.

Cohen van Israël prees dit als een eerste stap in het vormen van een Israëlisch-Libische relatie. Volgens hem is een mogelijke samenwerking en Israëlische hulp op het gebied van humanitaire zaken, landbouw en watermanagement ter sprake gekomen.

Het Libische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er geen sprake was geweest van een officiële bijeenkomst, maar een informele, niet geplande, toevallige ontmoeting tussen Mangoush en Cohen, die op dat moment beiden in Rome waren. Er is niet uitgebreid gesproken, en er zijn ook geen afspraken gemaakt. “Het ministerie herhaalt zijn volledige en absolute afwijzing van het normaliseren van de banden met Israël.”

Libië en Israël willen officieel geen diplomatieke banden, omdat het Noord-Afrikaanse land een uitgesproken voorstander is van een eigen staat voor de Palestijnen.

Bronnen dichtbij beide regeringen, die anoniem wensen te blijven, beweren tegen Reuters en AP dat beide landen deze ontmoeting, die twee uren heeft geduurd op topniveau, (in het geheim) hebben voorbereid.

In Israël vindt de oppositie Cohen amateuristisch en onverantwoord, omdat hij de bekendmaking heeft gedaan. Hij heeft het diplomatieke vertrouwen geschonden, en heeft met dat gedrag zijn Libische collega in de problemen gebracht.

In Tripoli, de Libische hoofdstad heeft het nieuws tot protesten geleid. Wegen werden geblokkeerd door protesterenden. Ze staken autobanden in brand. Het ministerie van Buitenlandse zaken werd belaagd en beschadigd.

Bron: NOS

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandLibische minister ontslagen na topontmoeting met Israëlische collega