dinsdag 26 september 2023
32.1 C
Paramaribo
16.1 C
Amsterdam
0
(0)

Leiders West-Afrika pikken coup Niger niet

lees ook ...

CARICOM reiterates its stance on the SDGs

On Monday, the 15-member Caribbean Community (CARICOM) organization said it was still firmly committed to seeing the Sustainable Development Goals (SDGs) implemented, but it also expressed concern abo...

De militairen, die de macht hebben gegrepen in Niger zien andere West-Afrikaanse landen tegenover hen staan. Ecowas, een West-Afrikaans samenwerkingsverband heeft de coupplegers een ultimatum van zes dagen gegeven om alles terug te draaien. Het ultimatum is de uitkomst van een gehouden Eco-wastop in Nigeria. Ondertussen heeft de Russische huurlingen organisatie Wagner aangeboden de coup te ondersteunen

Ecowas vraagt medewerking van de centrale banken van West-Afrikaanse landen om bezittingen van militairen en bedrijven, die betrokken zijn bij de staatsgreep te bevriezen.

Verder hebben de leiders van de landen per direct een no-flyzone boven Niger ingesteld voor alle commerciële vluchten. De grenzen van het land zijn ook gesloten en financiële sancties opgelegd aan de coupplegers.

Ook de VN, de EU, de VS en de Afrikaanse Unie eisen, dat de afgezette president Mohamed Bazoum direct in ere wordt hersteld.

De president is afgezet en wordt sinds woensdag vastgehouden. Generaal Abdourahamane Tiani heeft zichzelf uitgeroepen tot de leider van het land. Hij beweert dat de coup nodig was om de veiligheid van de inwoners te waarborgen.

Duizenden voorstanders van de coup voerden vandaag actie in de Nigerese hoofdstad Niamey. Internationale persbureaus maken er gewag van dat de ambassade van voormalige kolonisator Frankrijk is aangevallen. Het leger heeft ingegrepen en de demonstranten voor de ambassade verwijderd, nadat zij brand staken. Een deur is door brand vernield, borden van de ambassade zijn afgerukt, en onder voeten gestampt. “We zijn hier om onze onvrede over de Franse bemoeienis met Niger te uiten”, aldus een demonstrant volgens persbureau Reuters. Russische vlaggen werden gezwaaid en de naam Poetin gescandeerd.

De baas van Wagner (een Russische paramilitaire groep) Prigozjin noemde de staatsgreep goed nieuws en heeft aangeboden te helpen. Deze Russische huurlingengroep is actief in een aantal landen in de regio, zoals Mali. Het is niet duidelijk als het leger van Niger het aanbod van Prigozjin accepteert.

De Franse autoriteiten zijn niet te spreken over de bestorming van de ambassade in Niamey, en hebben het veroordeeld. “President Macron zal geen enkel aanval tolereren”, was de duidelijke taal van het land in een verklaring. Macron heeft overleg gehad met zowel de gegijzelde Bazoum als ex-president Mahamadou Issoufou. Beide Nigerese leiders roepen op tot rust en eerlijke verkiezingen.

Bron: NOS

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandLeiders West-Afrika pikken coup Niger niet