zondag 19 mei 2024
26.6 C
Paramaribo
18.1 C
Amsterdam
5
(1)

Koranverbranding veroorzaakte paasrellen in Zweden

lees ook ...

Auto’s werden in brand gestoken, en bakstenen vlogen richting politieagenten in verschillende Zweedse steden tijdens de paasdagen. De Deens-Zweedse rechtse extremistische politicus Rasmus Paludan heeft geprovoceerd door de Koran te verbranden in de stad Rinkeby, waar veel immigranten wonen. Onlusten ontstonden als reactie hierop vanaf vrijdag. Paludan had toestemming voor zijn manifestatie, die hij wilde  voortzetten in een andere steden, maar stuitte op rellen.

‘Ze zaten achter ons aan. Als er een politieagent op het grasveld was achtergebleven, kan ik garanderen dat die nu dood zou zijn geweest. Die zou zeker zijn gestenigd’, vertelde agent Alexander Jeremic aan de pers.

Het doel van Paludan was een ‘Paastournee’ met Koranverbrandingen in het weekend in verschillende steden. Zelfs in de steden waar de Koranverbrandingen zijn afgelast, ontstonden er rellen.

Relschoppers zijn gearresteerd. Een aantal van hen zijn geraakt door politiekogels. Waarschuwingsschoten van de politie waren aan dovemans oren. Twintig politieauto’s werden beschadigd of in brand gestoken. Op maandag waren er geen rellen.

Politiechef Anders Thornberg sprak van een tegendemonstratie, een gerichte aanval op de politie. ‘Criminelen hebben gebruik gemaakt van de situatie om geweld te gebruiken tegen de maatschappij, zonder enig verband met de manifestatie. Er is doelbewust geprobeerd om agenten te doden.’

Een deel van de daders waren bekenden van de politie, die verbonden zijn aan criminele bendes. De politie riep het publiek op filmpjes te delen om de daders op te sporen. ‘Wat we hier zien zijn hele serieuze misdaden’, aldus Thornberg. ‘We moeten dit in de kiem smoren.’

Merkwaardig is dat de politiechef geen moment sprak over  Paludan, de Deens-Zweedse provocateur die met zijn Koranverbrandingen de reactie heeft opgeroepen, omdat vrijheid van meningsuiting heel hoog staat in dit land. Opvallend was dat de politie met veel meer manschappen aanwezig was op de plekken waar de manifestaties waren afgelast.

‘We hadden geen plan’, zei agent Alexander Jeremic. ‘Wie of wat beschermden we? Een stuk gras. Waarom dan?’

In 2019 had Paludan rond de Paasdagen dezelfde behoefte gedemonstreerd ten aanzien van de Koran. Ook dat leidde tot rellen. Hij kreeg toen een verbod tot politieke bijeenkomsten. Ook racistische uitingen zijn Paludan niet vreemd, waarvoor hij eens 14 dagen een voorwaardelijk gevangenisstraf kreeg. De politicus haalde eerder minder dan 2 procent  van de stemmen bij de Deense verkiezingen, maar wil nu meedoen aan de Zweedse verkiezingen met zijn partij. Hij vertoefd nu in het buitenland.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandKoranverbranding veroorzaakte paasrellen in Zweden