Suriname ALTIJD Dichtbij

Buitenland

Israël ruikt zijn kans om de Westbank te annexeren

Geplaatst

op

door

In Israël gaan stemmen op om de Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te annexeren nu de Amerikaanse regering de nederzettingen niet langer beschouwt als in strijd met het internationale recht. Daarmee breekt president Trump radicaal met het beleid van zijn voorgangers.

Vooral in kringen van Joodse kolonisten wordt de Amerikaanse ommezwaai met gejuich ontvangen. De voormalige Israëlische minister van Justitie Ayelet Shaked reageert opgetogen: “Nu is het tijd onze soevereiniteit te vestigen over deze gemeenschappen. Het Joodse volk heeft het wettelijke en morele recht te wonen in hun traditionele thuisland.”

Ook de Yesha Raad, de belangrijkste organisatie van Israëlische kolonisten, roept de regering op onmiddellijk de soevereiniteit op te eisen over de nederzettingen. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu liet kort voor de verkiezingen in september weten dat hij van plan was een deel van de nederzettingen te annexeren, maar dat is op losse schroeven komen te staan doordat hij met zijn Likoed-partij onvoldoende stemmen haalde om een regering te vormen.

Ook Netanyahu’s gematigd linkse rivaal Benny Gantz, die momenteel bezig is met een formatiepoging, verwelkomt het Amerikaanse besluit. Maar hij zegt dat de toekomstige status van de nederzettingen “moet worden bepaald door overeenkomsten die de vrede dichterbij brengen”.

Sinds Israël de Westelijke Jordaanoever in handen kreeg bij de Zesdaagse Oorlog in 1967, hebben zich ruim 400.000 Joodse kolonisten in het gebied gevestigd, ondanks protesten van de Palestijnen en de internationale gemeenschap. Ook de VS beschouwden de nederzettingen als illegaal. Eind 2016 weigerde de regering-Obama nog haar veto uit te spreken toen de VN-Veiligheidsraad een resolutie aannam waarin de bouw van de nederzettingen een “flagrante schending” van het internationaal recht werd genoemd.

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft het illegaal verklaren van de nederzettingen de vrede geen stap dichterbij gebracht. “Discussies over wie gelijk heeft en wie het verkeerd heeft als het over het internationaal recht gaat, zullen geen vrede brengen”, zegt hij. Volgens hem zal de koerswijziging van de VS juist meer ruimte scheppen voor een vergelijk tussen Israël en de Palestijnen.

Trumps schoonzoon Jared Kushner is al ruim twee jaar bezig met een plan dat “definitief” een einde moet maken aan het Palestijns-Israëlische conflict. De Amerikaanse president noemt het alvast de “deal van de eeuw”, maar voorlopig laat Kushners plan op zich wachten.

De koerswijziging van de VS zal een akkoord vermoedelijk alleen maar moeilijker maken. Volgens de vroegere Palestijnse onderhandelaar Saeb Erakat brengt Trump de vrede juist in gevaar met zijn neiging het internationaal recht te vervangen door het ‘recht van de jungle’. Ook Federica Mogherini, de buitenlandcoördinator van de Europese Unie, waarschuwde dat de erkenning van de nederzettingen de kans op een tweestatenoplossing voor het conflict kleiner maakt.

De Amerikaanse ommezwaai volgt op een reeks andere controversiële beslissingen onder Trump, zoals de erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël en de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar die stad. Daarnaast erkende de regering Trump ook Israëls soevereiniteit over de Golan-hoogte die Israël in 1981 annexeerde op Syrië.

Voor premier Netanyahu is het Amerikaanse besluit een opsteker. Hij hoopt dat het op nieuwe verkiezingen zal uitlopen als Gantz er niet in slaagt een regering te formeren. Hij kan zich dan profileren als de man die de Amerikaanse concessies heeft weten binnen te slepen dankzij zijn goede banden met president Trump.

Maar ook president Trump hoopt dat hij profijt zal halen uit zijn besluit het roer drastisch om te gooien. Leiders van evangelische christenen, de harde kern van zijn achterban, reageren enthousiast op de aankondiging dat de VS de nederzettingen niet meer als illegaal beschouwen. “Amerika heeft eindelijk besloten dat de Bijbel niet illegaal is”, juicht de Amerikaanse conservatief-christelijke commentator Mike Evans in een opiniestuk in The Jerusalem Post. “Voor zowel de Joden als de evangelische christenen heeft Trump een profetie werkelijkheid laten worden.”

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Buitenland

Panathinaikos verlost Feyenoord van Ayoub

Geplaatst

op

door

Yassin Ayoub verlaat Feyenoord per direct en vervolgt zijn loopbaan bij de Griekse topclub Panathinaikos. De 25-jarige middenvelder, die voor drieënhalf jaar heeft getekend, werd in 2018 transfervrij door Feyenoord overgenomen van FC Utrecht.

Ayoub, die nog een contract tot 2022 had, kwam tot 23 wedstrijden voor Feyenoord en daarin scoorde hij slechts twee keer.

Begin januari had Feyenoord Ayoub, net als Liam Kelly, al laten weten dat ze mochten vertrekken. Beiden reisden niet mee af naar Marbella voor een trainingskamp. Kelly werd al verhuurd aan Oxford United.

Panathinaikos staat op de vierde plaats in Griekenland, op ruime afstand van koploper Olympiakos.

ANP

Lees verder

Buitenland

Chinese gezondheidsraad bevestigt negende dode coronavirus en noemt maatregelen

Geplaatst

op

door

De Chinese gezondheidsraad bevestigt tijdens een persconferentie woensdagochtend lokale tijd dat er inmiddels negen doden zijn gevallen door het nieuwe coronavirus. De ziekte is inmiddels bij 440 mensen in 13 Chinese provincies vastgesteld.

Levende dieren krijgen geen toegang meer tot de stad Wuhan, de Chinese stad waar het virus uitbrak, aldus vicevoorzitter van de gezondheidsraad Li Bin. Het nieuwe coronavirus is waarschijnlijk afkomstig van een illegale markt waar wilde dieren werden verhandeld.

Ook adviseert Li Bin de inwoners van Wuhan in de stad te blijven om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Vanwege Chinees Nieuwjaar reizen veel Chinezen terug naar hun geboortegrond, om daar met hun families de jaarwisseling te vieren.

De raad kondigde verder aan dat er strengere maatregelen komen in ziekenhuizen om verspreiding onder zorgpersoneel te voorkomen en dat ziekenhuismedewerkers extra goed zullen worden geïnformeerd over het virus.

Gao Foa, het hoofd van het Chinese Ziektebestrijdingscentrum, zei verder woensdag tijdens de persconferentie dat de autoriteiten nog veel moeten leren over het nieuwe virus. Volgens Foa is de zijn de mogelijk risico’s van het nieuwe virus vergelijkbaar met de SARS-uitbraak in 2003.

Vandaag komt de World Health Organization (WHO) bijeen om te kijken of er sprake is van een internationaal noodgeval voor de gezondheid. Op verschillende internationale luchthavens zoals in Australië, Hongkong, Rusland, Singapore en de Verenigde Staten worden al verscherpte controles gehouden op vluchten die uit China komen.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen