Suriname ALTIJD Dichtbij

Buitenland

Israël ruikt zijn kans om de Westbank te annexeren

Geplaatst

op

door

In Israël gaan stemmen op om de Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te annexeren nu de Amerikaanse regering de nederzettingen niet langer beschouwt als in strijd met het internationale recht. Daarmee breekt president Trump radicaal met het beleid van zijn voorgangers.

Vooral in kringen van Joodse kolonisten wordt de Amerikaanse ommezwaai met gejuich ontvangen. De voormalige Israëlische minister van Justitie Ayelet Shaked reageert opgetogen: “Nu is het tijd onze soevereiniteit te vestigen over deze gemeenschappen. Het Joodse volk heeft het wettelijke en morele recht te wonen in hun traditionele thuisland.”

Ook de Yesha Raad, de belangrijkste organisatie van Israëlische kolonisten, roept de regering op onmiddellijk de soevereiniteit op te eisen over de nederzettingen. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu liet kort voor de verkiezingen in september weten dat hij van plan was een deel van de nederzettingen te annexeren, maar dat is op losse schroeven komen te staan doordat hij met zijn Likoed-partij onvoldoende stemmen haalde om een regering te vormen.

Ook Netanyahu’s gematigd linkse rivaal Benny Gantz, die momenteel bezig is met een formatiepoging, verwelkomt het Amerikaanse besluit. Maar hij zegt dat de toekomstige status van de nederzettingen “moet worden bepaald door overeenkomsten die de vrede dichterbij brengen”.

Sinds Israël de Westelijke Jordaanoever in handen kreeg bij de Zesdaagse Oorlog in 1967, hebben zich ruim 400.000 Joodse kolonisten in het gebied gevestigd, ondanks protesten van de Palestijnen en de internationale gemeenschap. Ook de VS beschouwden de nederzettingen als illegaal. Eind 2016 weigerde de regering-Obama nog haar veto uit te spreken toen de VN-Veiligheidsraad een resolutie aannam waarin de bouw van de nederzettingen een “flagrante schending” van het internationaal recht werd genoemd.

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft het illegaal verklaren van de nederzettingen de vrede geen stap dichterbij gebracht. “Discussies over wie gelijk heeft en wie het verkeerd heeft als het over het internationaal recht gaat, zullen geen vrede brengen”, zegt hij. Volgens hem zal de koerswijziging van de VS juist meer ruimte scheppen voor een vergelijk tussen Israël en de Palestijnen.

Trumps schoonzoon Jared Kushner is al ruim twee jaar bezig met een plan dat “definitief” een einde moet maken aan het Palestijns-Israëlische conflict. De Amerikaanse president noemt het alvast de “deal van de eeuw”, maar voorlopig laat Kushners plan op zich wachten.

De koerswijziging van de VS zal een akkoord vermoedelijk alleen maar moeilijker maken. Volgens de vroegere Palestijnse onderhandelaar Saeb Erakat brengt Trump de vrede juist in gevaar met zijn neiging het internationaal recht te vervangen door het ‘recht van de jungle’. Ook Federica Mogherini, de buitenlandcoördinator van de Europese Unie, waarschuwde dat de erkenning van de nederzettingen de kans op een tweestatenoplossing voor het conflict kleiner maakt.

De Amerikaanse ommezwaai volgt op een reeks andere controversiële beslissingen onder Trump, zoals de erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël en de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar die stad. Daarnaast erkende de regering Trump ook Israëls soevereiniteit over de Golan-hoogte die Israël in 1981 annexeerde op Syrië.

Voor premier Netanyahu is het Amerikaanse besluit een opsteker. Hij hoopt dat het op nieuwe verkiezingen zal uitlopen als Gantz er niet in slaagt een regering te formeren. Hij kan zich dan profileren als de man die de Amerikaanse concessies heeft weten binnen te slepen dankzij zijn goede banden met president Trump.

Maar ook president Trump hoopt dat hij profijt zal halen uit zijn besluit het roer drastisch om te gooien. Leiders van evangelische christenen, de harde kern van zijn achterban, reageren enthousiast op de aankondiging dat de VS de nederzettingen niet meer als illegaal beschouwen. “Amerika heeft eindelijk besloten dat de Bijbel niet illegaal is”, juicht de Amerikaanse conservatief-christelijke commentator Mike Evans in een opiniestuk in The Jerusalem Post. “Voor zowel de Joden als de evangelische christenen heeft Trump een profetie werkelijkheid laten worden.”

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Buitenland

Vannavond Alistair Overeem vs Jarzinhio Rozenstruik

Geplaatst

op

door

MMA-Veteraan Alistair Overeem zal t opnemen tegen Jarzinho Rozenstruik tijdens het UFC Fight Night zaterdag 7 december.

Jairzinho Rozenstruik krijgt vannavond de kans van zijn leven om Alistair Overeem te verslaan. Een winst op Alistair zal hem een stuk dichterbij zijn droom brengen namelijk een UFC gordel om zijn middel.

Het wordt het eerste main event voor Bigi Boi, de enige UFC vechter uit Suriname. Het gevecht zal plaatsvinden in de Capital One Arena.

Het evenement ‘UFC Washington’ wordt door diverse omroepen op tv uitgezonden. Ook is dit Amerikaanse vechtsportgala live op het internet te bekijken via een livestream.

De livestream begint in de nacht van 7 op 8 december om 3u00.De livestream bevindt zich onder meer op de website van Veronica Tv. De wedstrijd kan live gevolgd worden om 11pm Suriname tijd.

Lees verder

Buitenland

Frankrijk plat uit woede over pensioenplannen

Geplaatst

op

door

Elf van de zestien metrolijnen in Parijs liggen plat, in het hele land rijden nauwelijks treinen en vier op de tien lagere scholen zijn gesloten. Frankrijk is platgelegd uit protest tegen de pensioenplannen van Emmanuel Macron.

De staking van vandaag is lang van tevoren en duidelijk aangekondigd. Veel inwoners van de regio-Parijs, mijden dus het openbaar vervoer.

In het hele land wordt vandaag op 245 plekken actie gevoerd. Vanmiddag om 14 uur gaat in Parijs een manifestatie van start. Alle tegenstanders van de plannen van Macron komen samen bij het Gare du Nord. Via de Place de la République lopen zij in een stoet naar de Place de la Nation. Naast vervoerders en onderwijzers hebben ook politieagenten, ziekenhuispersoneel, ambulanciers, vuilnisophalers en advocaten zich aangesloten.

De actievoerders zijn het niet eens met de pensioenplannen van het staatshoofd. Emmanuel Macron kondigde in zijn campagne al aan een einde te willen maken aan de 42 verschillende regelingen die het land kent. Sommige regimes zijn erg voordelig, bijvoorbeeld die voor het spoorwegpersoneel en medewerkers van het staatselektriciteitsbedrijf EDF.

Vandaag is de eerste dag van de actie. Ook morgen wordt het werk neergelegd, hoe de situatie na het weekend is, is nog niet duidelijk. Premier Edouard Philippe maakt in de loop van de volgende week bekend wat de regering precies van plan is. Macron schijnt eerst te willen afwachten hoeveel man vandaag de straat op gaan. Bij de RATP hebben ze inmiddels laten weten dat ze rustig tot en met kerst blijven staken.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen