maandag 22 april 2024
25 C
Paramaribo
7.5 C
Amsterdam
0
(0)

Israël roept Braziliaanse ambassadeur terug na opmerkingen president Lula

lees ook ...

Na maanden weer steun aan Oekraïne

Cruciale steun van 61 miljard dollar werd goedgekeurd door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden na maanden. Deze steun was noodzakelijk. Zelensky de president van Oekraïne verzekert dat uitblijven ...

Brazilië trekt zijn ambassadeur terug uit Israël, nadat de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva niet welkom is in het land vanwege een diplomatieke ruzie over zijn opmerkingen waarin hij de Israëlische militaire campagne in Gaza vergeleek met de Holocaust.

Lula vergeleek het lot van het Palestijnse volk in de Gazastrook met de genocide tijdens de Holocaust, waarbij hij zei: “Wat er in de Gazastrook gebeurt met het Palestijnse volk, is op geen enkel ander moment in de geschiedenis gebeurd. Eigenlijk is het gebeurd: toen Hitler besloot de Joden te vermoorden.”

De opmerkingen van Lula werden door de Israëlische premier Benjamin Netanyahu beschreven als “schandelijk en ernstig”. In reactie op de opmerkingen kondigde de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Israel Katz, aan dat Lula niet welkom is in Israël totdat hij zijn uitspraken intrekt. Katz verklaarde: “Wij zullen niet vergeten, noch vergeven. Het is een ernstige antisemitische aanval. In mijn naam en de naam van de burgers van Israël, zeg tegen president Lula dat hij persona non grata is in Israël totdat hij het terugneemt.”

In reactie hierop heeft het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Zaken aangekondigd dat het de Israëlische ambassadeur in Brazilië, Daniel Zonshine, zal ontbieden voor een ontmoeting in Rio de Janeiro.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandIsraël roept Braziliaanse ambassadeur terug na opmerkingen president Lula