Suriname ALTIJD Dichtbij

Buitenland

IS verdrinkt 58 personen om samenzwering

Geplaatst

op

Leden van Islamitische Staat hebben in het noorden van Irak 58 personen geëxecuteerd omdat zij verdacht werden van een samenzwering om de Stad Mosul in handen te spelen van Iraakse regeringstroepen.

Het complot van de groep mensen werd vorige week ontdekt. De samenzweerders zijn door middel van verdrinking gedood en vervolgens op een braakliggend terrein buiten Mosul begraven. Volgens verklaringen van inwoners van de stad had een lokale medewerker van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi de leiding over hen. Volgens een IS kenner werden de 58 personen opgepakt nadat één van hen betrapt was met een audioboodschap op zijn telefoon waarin gesproken werd over het voornemen. Tijdens ondervragingen zou de persoon hebben bekend en verteld hebben dat er op 3 plekken wapens liggen opgeslagen die gebruikt moesten worden voor de verovering van de stad. Op 4 oktober zijn deze wapenopslagplaatsen ontdekt en opgerold door IS. IS heeft na de ontdekking de lokale identiteitskaarten van lokale commandanten ingetrokken om te voorkomen dat zij wegvluchten met hun gezinnen. Ook zouden er boobytraps in de stad geplaatst zijn en tunnels zijn gegraven. Tevens zouden kinderen ingezet worden om als spion voor IS te functioneren.

De regeringstroepen van Irak staan op het punt om Mosul aan te vallen en op IS te heroveren. De stad, waar voorheen zo’n 2 miljoen mensen woonden, werd in 2014 door IS bezet en tot hoofdstad van het Iraakse deel van het kalifaat uitgeroepen.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Buitenland

Zwarte luipaard na 100 jaar weer gefotografeerd

Geplaatst

op

Voor het eerst sinds 1909 is de zwarte luipaard gefotografeerd. Dat gebeurde in een Keniaans natuurgebied. Onderzoekers bevestigen in het African Journal of Ecologydat het om de zeldzame diersoort gaat. De Britse fotograaf Will Burrard-Lucas fotografeerde het dier in het Keniaanse Laikipia Wilderness Camp, waar het dier meerdere keren was gespot. De fotograaf sprak met bewoners, volgde de pootafdrukken en plaatste een camera met bewegingssensor. Na een paar dagen zag hij de zwarte luipaard op zijn beelden. “Ik staarde naar de foto, een paar ogen omringd door inktzwarte duisternis.. de zwarte luipaard! Ik kon het niet geloven en het duurde een paar dagen voordat ik besefte dat mijn droom was uitgekomen”, schrijft hij op zijn site.

Lees verder

Buitenland

Protest tegen Nike na klacht moslima

Geplaatst

op

De sportfabrikant Nike wordt onder druk gezet zijn schoen Air Max 270 van de markt te halen. Saiqa Noreen is namens moslims daarvoor een onlinepetitie begonnen. Volgens Noreen is in het design van de zool in het Arabisch het woord Allah te herkennen. Ze vind het godslasterend om de naam Allah op een sportschoen te zetten waarmee wordt gestapt en getrapt en die besmeurd raakt met modder of zelfs vuil. Ze wilt dat Nike onmiddellijk stopt met de verkoop van deze ”agressieve” schoen en andere artikelen met een logo dat lijkt op het woord Allah. Nike zegt dat er sprake is van een gestyled kenmerk van de Air Max en spreekt tegen dat het bedrijf bewust moslims heeft willen beledigen. ”Nike respecteert alle religies en we nemen bezorgdheid van deze aard serieus”. De petitie, die zich richtte op 25.000 handtekeningen, was donderdagmiddag ruim 19.000 keer ondertekend.

ANP

Lees verder

Meest gelezen