Suriname ALTIJD Dichtbij

Buitenland

Iran vaardigt arrestatiebevel Trump uit

Geplaatst

op

Iran heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd voor de Amerikaanse president Donald Trump naar aanleiding van de drone-aanval waarbij een Iraanse topgeneraal in januari werd gedood, meldde het semi-officiële persbureau Fars maandag.

Trump is een van de 36 mensen waarvoor Iran arrestatiebevelen heeft uitgevaardigd in verband met de dood van Qasem Soleimani, commandant van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC), volgens Fars, maar de Teheran-procureur-generaal Ali Alqasi Mehr zegt dat Trump aan de top van de lijst staat.

Mehr beweert dat Trump zal worden vervolgd zodra hij het presidentschap neerlegt, nadat zijn ambtsperiode is afgelopen, meldde Fars.

Iran zegt ook het Interpol te hebben gevraagd om een ​​rode mededeling voor deze 36 personen uit te brengen, meldde het semi-officiële staatspersbureau ISNA, hoewel het onwaarschijnlijk is dat Interpol het verzoek zal inwilligen.

Soleimani werd gedood in een Amerikaanse drone-aanval op de internationale luchthaven van Bagdad in januari, samen met vijf anderen, waaronder Abu Mahdi al-Muhandis, het plaatsvervangend hoofd van de door Iran gesteunde Iraakse Popular Mobilization Forces (PMF).
De aanval, werd door Iran en zijn bondgenoten veroordeeld als te zijn ‘moord’.

Een woordvoerder van de Iraanse rechterlijke macht, Gholam-Hossein Esmaili, kondigde begin juni aan dat een Iraanse burger ter dood was veroordeeld omdat hij naar verluidt voor buitenlandse inlichtingendiensten had gewerkt.  Esmaili beweerde dat Seyed Mahmoud Mousavi Majd de verblijfplaats van Soleimani heeft onthuld aan Amerikaanse inlichtingenfunctionarissen.

De regering-Trump beschouwde Soleimani als een meedogenloze moordenaar en de president vertelde verslaggevers in januari dat de generaal door vorige presidenten had moeten worden uitgeschakeld.
Het Pentagon gaf Soleimani de schuld van de dood van honderden Amerikanen en Amerikaanse bondgenoten in de maanden voorafgaand aan zijn moord.
Volgens het Pentagon, was generaal Soleimani actief bezig plannen te ontwikkelen om Amerikaanse diplomaten en dienstleden in Irak en de hele regio aan te vallen. De aanval was een  beslissende defensieve actie om toekomstige Iraanse aanvallen af ​​te schrikken.

Culturu.com

5 Reacties
5 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Henna
maandag 29 juni 2020 17:52

Trump je bent erbij jongen. Ook jij bent straks weer een burger als je de verkiezingen verliest.meld je maar vast aan in Den Haag tribunaal

Ronnievandenhout
maandag 29 juni 2020 18:40

In het Haagsche Bos staan hele grote bomen. Hange die vent. Duizenden doden omdat corona, volgens Trumper Stumper, het een griepje was.

Mart
maandag 29 juni 2020 20:06

Opsluiten die maloot. En al die andere leiders die maar niet tegen trump durven te zeggen..obama heeft het al geregeld met Iran hij vernietigd alles weer.

Ronnievandenhout
dinsdag 30 juni 2020 09:27

Henna! Amerika heeft het hof van het Vredespaleis nooit erkend. Dus nooit ondertekend. Iedereen kan bestraft worden, behalve o.a. de Amerikanen. Deze actie is dus een openbare schuldbekentenis.

Henna
dinsdag 30 juni 2020 15:43

Dat zal mooi zijn dat hij de eerste zal zijn van al de AmerikanenAdvertentie

Buitenland

Verenigde Staten officieel uit WHO gestapt

Geplaatst

op

Amerikaanse President Donald Trump. Foto Politico

De Verenigde Staten van Amerika zijn officieel gestapt uit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit is gebeurd uit protest tegen de aanpak van de corona-uitbraak. President Donald Trump heeft het parlement intussen van dit besluit, dat hij in mei al had aangekondigd, op de hoogte gesteld. Een hooggeplaatste medewerker van de Verenigde Naties heeft bevestigd dat er een verklaring is binnengekomen.

Het Amerikaanse staatshoofd verwijt de WHO dat die te laat heeft gereageerd en de wereld te laat geïnformeerd over de gevaren. Volgens hem zou de organisatie onder controle staan van het communistische regime in China, waar het coronavirus eind vorig jaar uitbrak. De VS kondigde dinsdag aan zich formeel terug te trekken. Het land draagt zo’n vierhonderd miljoen US dollar per jaar bij.

Joe Biden laat op Twitter weten dat hij dat besluit op de eerste dag van zijn presidentschap ongedaan zou maken. Als Biden, die het in november tijdens de presidentsverkiezingen opneemt tegen Trump wint, zei hij direct weer toe te treden tot de WHO.

De Democraat vindt dat de VS wel lid moet zijn van de WHO. “Amerikanen zijn veiliger als Amerika betrokken is bij het versterken van de wereldwijde gezondheid.” In de VS zijn tot nu toe meer dan drie miljoen besmettingen met het coronavirus vastgesteld. De staat New York, die ongeveer negentien miljoen inwoners telt, is zwaar getroffen door het coronavirus.

Er zijn ruim 32.000 personen aan de gevolgen van het virus overleden. Het aantal besmettingsgevallen is de afgelopen weken aanzienlijk gedaald na strikte beperkingen en hygiënevoorschriften, terwijl het aantal in veel andere staten toeneemt. Vooral in Florida, waar de teller van besmettingen zondag de 200.000 passeerde. Niet lang daarna volgde ook Texas.

Culturu.com

Lees verder

Buitenland

Australische stad krijgt opnieuw bevel tot sluiting omdat coronavirusgevallen toenemen

Geplaatst

op


De op één na grootste stad van Australië, Melbourne, heeft zijn vijf miljoen inwoners voor de tweede keer opgesloten nadat ze een recordvloed aan nieuwe gevallen van het coronavirus registreerden.

Inwoners van de stad en verschillende omliggende steden moeten zes weken in hun huizen blijven, behalve om essentiële redenen zoals werk, lichaamsbeweging, boodschappen doen en gezondheidszorg, vertelde premier Daniel Andrews, van de staat Victoria, dinsdag aan verslaggevers.

Gezondheidsfunctionarissen schrijven meer dan de helft van Victoria’s 772 actieve coronavirusgevallen toe aan overdracht door de gemeenschap, meldde de krant.

Scholen zullen de heropening van klaslokalen uitstellen en het afstandsonderwijs voortzetten tijdens de duur van de sluiting, terwijl restaurants zullen overschakelen op afhaalservice, meldde de BBC.

Victoria sloot ook de grens met New South Wales en voegde militaire patrouilles toe om illegaal reizen te voorkomen. De laatste keer dat de twee staten hun grenzen voor elkaar sloten, was tijdens de Spaanse grieppandemie in 1919, meldde Reuters.

Culturu.com

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen