donderdag 22 februari 2024
29.3 C
Paramaribo
8.8 C
Amsterdam
5
(1)

In 2050 viermaal meer plastic in oceanen, met grote gevolgen voor natuur

lees ook ...

Steun van Biden en Britse regering voor Rutte’s kandid...

De Amerikaanse president Biden heeft zijn steun uitgesproken voor demissionair premier Rutte als kandidaat voor de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO, volgens een hoge Amerikaanse ambtenaar die sp...

De Wereld Natuur Fonds(WWF) verwacht dat het plastic afval in de oceanen in 2050 zal zijn verviervoudigd. De organisatie schrijft dit in een nieuw rapport. Koraalriffen en mangrovebossen zullen schade hiervan ondervinden. Honderden grote bedrijven en maatschappelijke groeperingen maken zich sterk voor een petitie van het WWF, die een wereldwijd VN-verdrag tegen plasticvervuiling tot stand moet brengen.

Verwacht wordt dat de productie van plastic rond 2040 verdubbeld zal zijn. Een deel van alle geproduceerde plastic komt uiteindelijk in de oceanen terecht, en de ecosystemen zullen hieronder lijden.

De huidige situatie is dat meer dan tweeduizend diersoorten reeds schade ondervinden in hun leefomgeving.  Zeeschildpadden(52%) krijgen plastic binnen en zeevogels worden ook geschaad. Microplastic in de maag, plasticafval om de nek, en weekmakers in het bloed zijn de boosdoeners.

De WWF waarschuwt dat de drempelwaardes van de microplastic concentraties tegen het einde van deze eeuw  al zullen zijn overschreden. De situatie doet zich al voor in de Middellandse Zee, de Oost-Chinese Zee, de Gele Zee en de Noordelijke IJszee.

“Uit alle onderzoeken blijkt dat plastic afval in oceanen een onomkeerbaar proces is. Als we niet snel ingrijpen zijn de gevolgen van plasticvervuiling niet te overzien”, benadrukt Oskar de Roos, plasticexpert bij het natuurbeschermingsorganisatie.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandIn 2050 viermaal meer plastic in oceanen, met grote gevolgen voor natuur