woensdag 21 februari 2024
23 C
Paramaribo
9.2 C
Amsterdam
0
(0)

Hongaarse president Novák treedt af na ophef over gratie aan kindermisbruiker

lees ook ...

De Hongaarse president Novák heeft ontslag genomen te midden van ophef over haar verlening van gratie aan een man die veroordeeld was voor medeplichtigheid aan kindermisbruik. Novák, die sinds 2022 president van Hongarije was, gaf toe dat haar besluit om gratie te verlenen bij veel mensen voor verbijstering en onrust had gezorgd, zoals ze op televisie verklaarde. Als conservatief staatshoofd erkende ze dat ze een fout had gemaakt. Novák, destijds 44 jaar oud bij haar aantreden in 2022, was zowel de eerste vrouwelijke president van Hongarije als de jongste.

Hoewel Novák een loyale bondgenoot van premier Orbán was, heeft Orbán zich deze week van haar gedistantieerd. Eerder was ze een prominente figuur in de Fidesz-partij van Orbán, waar ze diende als vicevoorzitter. Voordat Novák president werd, bekleedde ze de functie van minister van Familiezaken. Ze stond bekend als een fervent pleitbezorger van traditionele familiewaarden en het beschermen van kinderen.

Het besluit van Novák om af te treden volgt op de bekendmaking dat ze in april vorig jaar gratie had verleend aan de man die veroordeeld was voor het verbergen van seksueel misbruik van kinderen in een door de staat gerund kindertehuis. De man was in 2018 veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf omdat hij slachtoffers onder druk had gezet om verklaringen van seksueel misbruik in te trekken. Het misbruik vond plaats tussen 2004 en 2016, onder toezicht van de directeur van het kindertehuis, die momenteel een gevangenisstraf van acht jaar uitzit. In totaal werden minstens tien kinderen misbruikt.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandHongaarse president Novák treedt af na ophef over gratie aan kindermisbruiker