donderdag 22 februari 2024
32 C
Paramaribo
9 C
Amsterdam
0
(0)

Historisch Akkoord op Klimaattop Dubai: wereldwijd einde fossiele brandstoffen

lees ook ...

Tijdens de recente klimaattop in Dubai hebben alle 198 deelnemende landen een akkoord bereikt, wat een historisch moment markeert. Voor het eerst is er in de slotverklaring gesproken over een geleidelijke overgang van het gebruik van fossiele brandstoffen.

De Europese Unie, die gezamenlijk optreedt op VN-toppen, had van tevoren twee belangrijke doelen gesteld: een verklaring over het stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen en een drievoudige toename van duurzame energie. Op beide fronten zijn succesvolle resultaten behaald. De concept-slottekst, die verrassend snel werd goedgekeurd aan het einde van de nacht, bevestigt deze mijlpalen. Voorzitter Sultan al-Jaber hamerde de overeenkomst van de 28ste klimaattop slechts enkele minuten na aanvang van de plenaire vergadering af.

Om de dreigende klimaatverandering een halt toe te roepen, is het essentieel dat de wereld op een gegeven moment afscheid neemt van fossiele brandstoffen. Deze overgang omvat niet alleen steenkool en aardgas, maar ook aardolie. De Europese Unie heeft opgeroepen tot deze expliciete erkenning van de noodzaak om wereldwijd beleid te formuleren met betrekking tot het stoppen met fossiele brandstoffen.

Al meer dan twintig jaar wordt er gestreefd naar een gezamenlijke verklaring over het beëindigen van het gebruik van fossiele brandstoffen, en nu lijkt er eindelijk overeenstemming te zijn bereikt.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandHistorisch Akkoord op Klimaattop Dubai: wereldwijd einde fossiele brandstoffen