donderdag 22 februari 2024
29 C
Paramaribo
9.7 C
Amsterdam
0
(0)

Henry Kissinger: Amerika’s oud-minister en topdiplomaat overleden

lees ook ...

Nederlandse vrouw gearresteerd na dood van partner

Een Nederlandse vrouw is vanmorgen in Boedapest gearresteerd nadat haar partner dood werd aangetroffen in een appartement, zo meldt de Hongaarse politie. De vrouw wordt verda...

Henry Kissinger, de voormalige Amerikaanse minister, topdiplomaat en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, is op 100-jarige leeftijd overleden, zo meldt zijn bedrijf Kissinger Associates Inc.

Gedurende de jaren 70 speelde Kissinger een cruciale rol in de Amerikaanse politiek, en zijn invloed strekte zich ook ver daarna uit. Aan het begin van dat decennium diende hij als minister van Buitenlandse Zaken onder president Nixon.

Kissinger stond bekend als een meester in het wereldwijde schaakspel met de Russen. Hoewel hij hen beschouwde als een aartsvijand die overwonnen moest worden, leidde zijn beleid ook tot de détente, waardoor de Koude Oorlog iets minder intens werd. Onder zijn leiding werden onderhandelingen gevoerd over het SALT-akkoord, waarbij beide supermachten het aantal kernwapens verminderden. Daarnaast zocht hij toenadering tot maoïstisch China, een land dat destijds niet erkend werd door de Verenigde Staten. Door de dialoog aan te gaan met Peking hoopten Kissinger en Nixon een kloof te creëren tussen de Sovjet-Unie en China.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandHenry Kissinger: Amerika's oud-minister en topdiplomaat overleden