Suriname ALTIJD Dichtbij

Buitenland

HBO Max haalt ‘Gone With the Wind’ uit de bibliotheek te midden van raciale spanningen

Geplaatst

op


Op maandag schreef Oscar-winnende scenarioschrijver (12 Years a Slave) John Ridley, een opinie in de Los Angeles Times waarin hij HBO Max opriep om ‘Gone With the Wind’ van zijn platform te verwijderen.

Hij betoogde dat het een film is die, wanneer hij de verschrikkingen van de slavernij niet negeert, alleen maar pauzeert om enkele van de meest pijnlijke stereotypen van gekleurde mensen te bestendigen.

HBO Max haalde het Oscarwinnende epos ‘Gone With the Wind’ uit de bibliotheek te midden van verhoogde raciale spanningen na de dood van George Floyd.

ScreenRant en The Wall Street Journal waren de eersten die meldden dat de nieuw gelanceerde streamingdienst de film uit 1939, die plaatsvindt op een plantage in Atlanta, had verwijderd.

Critici in de moderne tijd hebben ‘Gone With the Wind’ bekritiseerd vanwege zijn afbeelding van zwarte mensen. De film won acht Oscars, waaronder de beste film, en maakte geschiedenis toen de inmiddels overleden Hattie McDaniel, de eerste zwarte Amerikaanse werd die een Oscar won en wel voor haar rol als ‘Mammy’ in de film.

De beslissing om ‘Gone With the Wind’ van de streamingdienst te halen, veroorzaakte enige terugslag op sociale media, met onder andere de volgende commentaren:

  • ‘Dus wanneer komen we samen om kopieën te branden van To Kill A Mockingbird?’, vroeg conservatieve commentator AG Hamilton.
  • ‘Manier om een ​​historische zwarte prestatie uit te wissen in naam van sociale rechtvaardigheid’, ‘reageerde Greg Price van Daily Caller.
  • ‘Het is echt nodig om papieren exemplaren van dingen te kopen … Binnenkort zal alles digitaal onherkenbaar worden gewijzigd of helemaal worden geannuleerd’, waarschuwde Brent Scher, hoofdredacteur van Washington Free Beacon.
  • ‘Dit is idioot. We moeten van het verleden leren, niet doen alsof het nooit heeft bestaan’, twitterde Scott Feinberg, columnist van de Hollywood Reporter.

Een woordvoerder van HBO Max legde zijn beslissing en zijn plannen uit om de film weer op het platform te plaatsen, maar met een toegevoegde historische context. ‘Gone With the Wind’ is een product van zijn tijd en toont een aantal van de etnische en raciale vooroordelen die, helaas, gemeengoed zijn in de Amerikaanse samenleving, aldus de verklaring. ‘Deze racistische voorstellingen waren toen verkeerd en vandaag verkeerd, en we waren van mening dat het onverantwoord zou zijn om deze titel hoog te houden zonder uitleg en een aanklacht tegen die voorstellingen. Deze afbeeldingen zijn zeker in strijd met de waarden van WarnerMedia, dus wanneer we de film teruggeven aan HBO Max, zal hij terugkeren met een bespreking van de historische context en een aanklacht tegen die afbeeldingen, maar zal worden gepresenteerd zoals het oorspronkelijk is gemaakt want anders doen zou hetzelfde zijn als beweren dat deze vooroordelen nooit hebben bestaan. Als we een meer rechtvaardige en gelijkwaardige toekomst willen creëren voor elkeen, moeten we eerst onze geschiedenis erkennen en uitvoeren.

Culturu.com

Reageer op dit bericht
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties


Advertentie

Buitenland

Verenigde Staten officieel uit WHO gestapt

Geplaatst

op

Amerikaanse President Donald Trump. Foto Politico

De Verenigde Staten van Amerika zijn officieel gestapt uit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit is gebeurd uit protest tegen de aanpak van de corona-uitbraak. President Donald Trump heeft het parlement intussen van dit besluit, dat hij in mei al had aangekondigd, op de hoogte gesteld. Een hooggeplaatste medewerker van de Verenigde Naties heeft bevestigd dat er een verklaring is binnengekomen.

Het Amerikaanse staatshoofd verwijt de WHO dat die te laat heeft gereageerd en de wereld te laat geïnformeerd over de gevaren. Volgens hem zou de organisatie onder controle staan van het communistische regime in China, waar het coronavirus eind vorig jaar uitbrak. De VS kondigde dinsdag aan zich formeel terug te trekken. Het land draagt zo’n vierhonderd miljoen US dollar per jaar bij.

Joe Biden laat op Twitter weten dat hij dat besluit op de eerste dag van zijn presidentschap ongedaan zou maken. Als Biden, die het in november tijdens de presidentsverkiezingen opneemt tegen Trump wint, zei hij direct weer toe te treden tot de WHO.

De Democraat vindt dat de VS wel lid moet zijn van de WHO. “Amerikanen zijn veiliger als Amerika betrokken is bij het versterken van de wereldwijde gezondheid.” In de VS zijn tot nu toe meer dan drie miljoen besmettingen met het coronavirus vastgesteld. De staat New York, die ongeveer negentien miljoen inwoners telt, is zwaar getroffen door het coronavirus.

Er zijn ruim 32.000 personen aan de gevolgen van het virus overleden. Het aantal besmettingsgevallen is de afgelopen weken aanzienlijk gedaald na strikte beperkingen en hygiënevoorschriften, terwijl het aantal in veel andere staten toeneemt. Vooral in Florida, waar de teller van besmettingen zondag de 200.000 passeerde. Niet lang daarna volgde ook Texas.

Culturu.com

Lees verder

Buitenland

Australische stad krijgt opnieuw bevel tot sluiting omdat coronavirusgevallen toenemen

Geplaatst

op


De op één na grootste stad van Australië, Melbourne, heeft zijn vijf miljoen inwoners voor de tweede keer opgesloten nadat ze een recordvloed aan nieuwe gevallen van het coronavirus registreerden.

Inwoners van de stad en verschillende omliggende steden moeten zes weken in hun huizen blijven, behalve om essentiële redenen zoals werk, lichaamsbeweging, boodschappen doen en gezondheidszorg, vertelde premier Daniel Andrews, van de staat Victoria, dinsdag aan verslaggevers.

Gezondheidsfunctionarissen schrijven meer dan de helft van Victoria’s 772 actieve coronavirusgevallen toe aan overdracht door de gemeenschap, meldde de krant.

Scholen zullen de heropening van klaslokalen uitstellen en het afstandsonderwijs voortzetten tijdens de duur van de sluiting, terwijl restaurants zullen overschakelen op afhaalservice, meldde de BBC.

Victoria sloot ook de grens met New South Wales en voegde militaire patrouilles toe om illegaal reizen te voorkomen. De laatste keer dat de twee staten hun grenzen voor elkaar sloten, was tijdens de Spaanse grieppandemie in 1919, meldde Reuters.

Culturu.com

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen