woensdag 31 mei 2023
24.7 C
Paramaribo
11.5 C
Amsterdam
4
(1)

Haïtiaanse president in woning vermoord

lees ook ...

Rock & Roll-icoon Tina Turner (83) overleden 

De legendarische zangeres Tina Turner is overleden na een lang ziekbed in haar huis in Küsnacht, Zwitserland. In een verklaring zei haar woordvoerder: "Tina Turner, de 'Queen of Rock 'n' Roll', is vre...

In Haïti is de 53-jarige president Jovenel Moïse (53) afgelopen nacht doodgeschoten in zijn woning in Port-au-Prince. Dit maakte vicepresident Claude Joseph vandaag bekend. Moïse’ vrouw Martine is bij de aanval gewond geraakt en overgebracht naar het ziekenhuis.

De aanval zou rond 1.00 uur zijn uitgevoerd door een groep gewapende mannen. Wie achter deze aanval zit is nog niet duidelijk. Volgens interim-premier Claude Joseph zou het om buitenlanders gaan die Engels en Spaans spraken. In een verklaring riep hij de bevolking op tot kalmte. Hij zei dat leger en politie de orde zullen handhaven.

In Haïti is het al een tijdje onrustig. Er werd geprotesteerd tegen het bewind van Moïse, die sinds 2017 aan de macht is. De oppositie eiste zijn aftreden. Zijn mandaat was echter omstreden en sinds 2018 regeerde hij per decreet.

Er zou in februari een staatsgreep tegen hem zijn verijdeld. Er werden toen 23 vermeende coupplegers gearresteerd, onder wie een hoge rechter en een politiefunctionaris.

In de ruim vier jaar dat hij aan de macht was, versleet Moïse maar liefst zeven premiers. Interim-premier Joseph zou deze week worden vervangen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandHaïtiaanse president in woning vermoord