dinsdag 6 december 2022
26.1 C
Paramaribo
5.1 C
Amsterdam
5
(1)

Guyana begonnen met vaccinatie tegen Covid-19; Suriname wacht op WHO

lees ook ...

Dode zeehonden langs de Russische kust

Een aantal van 2500 dode zeehonden zijn zaterdag jongstleden aangespoeld langs de Russische kust van de Kaspische Zee. Het gebeurde in Dagestan, een republiek in Rusland. Milieudeskundigen staan voor ...

Guyana, het buurland van Suriname, is begonnen met het vaccineren van zijn frontliners tegen Covid-19. Een apotheker van de Georgetown Public Hospital Corporations (GPHC), Brinnet Bernarai, heeft de eerste prik gekregen. De vaccinatiecampagne komt bijna een jaar nadat de eerste Covid-19-dode in Guyana werd geregistreerd.

Verscheidene andere eerste lijnwerkers van het GPHC en de Covid-19-Intensive Care Unit van het Infectious Diseases Hospital in Liliendaal aan de oostkust van het land, hebben hun Oxford/AstraZeneca-vaccin krijgen. De verwachting is dat de Wereldgezondheidsorganisatie het Oxford/AstraZeneca-vaccin op heel kort termijn officieel op de lijst zal plaatsen voor gebruik in noodgevallen.

Guyana heeft eerder deze week zijn eerste donatie van ongeveer 3.000 doses van het vaccin ontvangen uit Barbados. Deze vaccins zijn bedoeld voor ongeveer 1.400 eerstelijnsgezondheidswerkers, die twee doses van het vaccin zullen krijgen. De tweede prik wordt vier tot twaalf weken na de eerste gegeven. Het Caricom-secretariaat zal 200 doses gebruiken om 100 personen te vaccineren.

De Guyanese minister van Volksgezondheid, Frank Anthony, sprak van een historisch moment bij de toediening van de eerste prik.

Het eerste vaccin is toegediend precies een maand voordat het een jaar geleden is dat het virus op 11 maart 2020 in Guyana werd gedetecteerd. De eerste Covid-19-dode was een vrouw die vanuit New York was aangekomen.

Suriname
Suriname heeft zijn eerste 1.000 doses van het AstraZeneca-vaccin ontvangen. De partij is geschonken door Barbados. Dit land heeft 200.000 doses van het Oxford/AstraZeneca-Covid-19-vaccin gehad uit India waar het wordt geproduceerd. De eerste lading van 100.000 doses is op 9 februari effectief aangekomen op het eiland.

De premier van Barbados, Mia Mottley, had aangegeven dat zij de vaccins zou delen met leden van de Oostelijke Caribische staten. Met de 1.000 doses kan Suriname 500 personen vaccineren. Ook in Suriname zullen de frontliners eerst worden gevaccineerd. De vaccinatie zal echter pas plaatsvinden als de Wereldgezondheidsorganisatie daartoe groen licht geeft.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandGuyana begonnen met vaccinatie tegen Covid-19; Suriname wacht op WHO