Suriname ALTIJD Dichtbij

Buitenland

Grote bosbranden in Portugal

Geplaatst

op

door

Portugal heeft de hulp van Europa ingeroepen om de honderden bosbranden te blussen die in het land woeden, vooral in het noorden. Een Italiaans blusvliegtuig en twee Spaanse toestellen gaan de Portugese brandweer ondersteunen. De Europese Commissie kijkt met de EU-lidstaten wat verder voor assistentie kan worden verleend.

Door bosbranden hebben twintig mensen verwondingen opgelopen. Een van hen ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Onder de gewonden zijn acht brandweerlieden.

De brandweer zet alles op alles om het vuur te blussen. Met zo’n duizend brandweermensen proberen ze de brand onder controle te krijgen. Ook worden er blusvliegtuigen en bulldozers gebruikt.

Het blussen is erg lastig. Vanwege de harde wind verspreidt het vuur zich snel. Mensen die in het gebied wonen moeten hun huis verlaten. Zij worden naar een veilige plek gebracht.

De Portugese politie heeft een 55-jarige man aangehouden op verdenking van het aansteken van ten minste één van de branden. Er was een onderzoek geopend, omdat autoriteiten het verdacht vonden dat meerdere branden gisteren rond dezelfde tijd begonnen in hetzelfde gebied: Castelo Branco, een district 225 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Lissabon.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Buitenland

Noord-Korea schiet projectielen in Japanse Zee

Geplaatst

op

door

Noord-Korea heeft zaterdagochtend “ongeïdentificeerde projectielen” afgeschoten. Die zijn terechtgekomen in de Japanse Zee, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap op basis van militaire informatie. De projectielen werden gelanceerd vanuit de oostelijke provincie Hamgyŏng-namdo.

De lancering volgt op een aantal eerdere rakettesten die het regime in Pyongyang heeft uitgevoerd. Noord-Korea heeft het aantal raketproeven opgevoerd nadat gesprekken met de Verenigde Staten over de ontmanteling van het kernprogramma van Pyongyang op niets zijn uitgelopen.

Vrijdag zei een topdiplomaat van het geïsoleerde land dat Noord-Korea klaar is voor zowel een dialoog als een confrontatie met de Verenigde Staten.

Lees verder

Buitenland

OM Noord-Holland wil onderzoek naar dood van Haarlemmer in Lloret de Mar

Geplaatst

op

door

Het Openbaar Ministerie Noord-Holland heeft een Spaanse onderzoeksrechter verzocht strafrechtelijk onderzoek te doen naar het overlijden van Dewi de Koster, een 21-jarige Haarlemmer die in juli omkwam in Lloret de Mar, zo meldt een woordvoerster. 

De Nederlandse justitie houdt er rekening mee dat de jongeman door geweld is overleden en niet door een val, zoals Spaanse autoriteiten eerder concludeerden. Het verzoek aan de Spaanse onderzoeksrechter is eerder deze week gedaan, maar het OM heeft nog geen antwoord op het verzoek ontvangen.

Een Nederlandse forensisch patholoog die het lichaam van de Noord-Hollander onderzocht uitte eerder twijfels over de doodsoorzaak. De Telegraaf citeerde eerder een Nederlandse ooggetuige die zegt dat De Koster voorafgaand aan de val zwaar werd mishandeld.

Hij zou een klap hebben gekregen van een bewaker van een discotheek en ook zou iemand hem tegen zijn hoofd hebben geschopt toen hij op de grond lag. De zus van Dewi de Koster, Amy, zegt tegen de krant blij te zijn met het verzoek van het OM. ,,Dat is geweldig nieuws, hopelijk leidt het tot het achterhalen van wat er is gebeurd.’’

Forensisch patholoog Frank van de Goot trok de verklaring van de Spanjaarden, die al snel na zijn dood meldden dat Kosters dood met de ongelukkige val te maken had, in twijfel. Van de Goot zei dat er mogelijk sprake is van een misdrijf. „Nader onderzoek is hard nodig, en snel ook. Ik heb grote twijfels.” 

Lees verder

Meest gelezen

X