Suriname ALTIJD Dichtbij

Buitenland

Gevechten in hotel Somalië na aanslag met autobom

Geplaatst

op

Bij een bomaanslag op een hotel in de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn zeker dertien mensen om het leven gekomen, een nabijgelegen winkelcentrum vlam.

Een auto met explosieven werd bij de ingang van het gebouw tot ontploffing gebracht. Verschillende schutters drongen vervolgens het hotel binnen en openden het vuur op de gasten.

In het Dayah hotel verblijven naar verluidt tientallen mensen, onder wie een aantal parlementsleden. Het schieten hield lange tijd aan waardoor verwacht wordt dat het dodental nog verder zal oplopen. Het is nog onduidelijk of het vuurgevecht ten einde is gekomen en wat het lot is van de aanvallers.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door Al-Shabaab, de Oost-Afrikaanse tak van al-Qaida. De manier waarop de aanval is uitgevoerd, een afleidingsmanoeuvre waarna bewapende mannen een gebouw binnendringen, is kenmerkend voor de groep.

In juni vorig jaar werden bij soortgelijke acties 14 mensen gedood bij een aanval op het Nasa-Hablod hotel in Mogadishu. Twee weken daarvoor vielen er 15 doden, waaronder twee parlementsleden, bij een aanslag op een ambassadeurshotel. Eerder deze maand ontplofte er een bom in een restaurant, daarbij kwamen drie mensen om en liet een zelfmoordterrorist liet een autobom ontploffen bij een veiligheidspost op het vliegveld van Mogadishu, ook daar kwamen zeker drie mensen om.

De aanslagen belemmeren de pogingen om het land na jaren van chaos opnieuw op te bouwen. De presidentsverkiezingen zijn vanwege de onrust al een aantal keer uitgesteld.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Buitenland

Zwarte luipaard na 100 jaar weer gefotografeerd

Geplaatst

op

Voor het eerst sinds 1909 is de zwarte luipaard gefotografeerd. Dat gebeurde in een Keniaans natuurgebied. Onderzoekers bevestigen in het African Journal of Ecologydat het om de zeldzame diersoort gaat. De Britse fotograaf Will Burrard-Lucas fotografeerde het dier in het Keniaanse Laikipia Wilderness Camp, waar het dier meerdere keren was gespot. De fotograaf sprak met bewoners, volgde de pootafdrukken en plaatste een camera met bewegingssensor. Na een paar dagen zag hij de zwarte luipaard op zijn beelden. “Ik staarde naar de foto, een paar ogen omringd door inktzwarte duisternis.. de zwarte luipaard! Ik kon het niet geloven en het duurde een paar dagen voordat ik besefte dat mijn droom was uitgekomen”, schrijft hij op zijn site.

Lees verder

Buitenland

Protest tegen Nike na klacht moslima

Geplaatst

op

De sportfabrikant Nike wordt onder druk gezet zijn schoen Air Max 270 van de markt te halen. Saiqa Noreen is namens moslims daarvoor een onlinepetitie begonnen. Volgens Noreen is in het design van de zool in het Arabisch het woord Allah te herkennen. Ze vind het godslasterend om de naam Allah op een sportschoen te zetten waarmee wordt gestapt en getrapt en die besmeurd raakt met modder of zelfs vuil. Ze wilt dat Nike onmiddellijk stopt met de verkoop van deze ”agressieve” schoen en andere artikelen met een logo dat lijkt op het woord Allah. Nike zegt dat er sprake is van een gestyled kenmerk van de Air Max en spreekt tegen dat het bedrijf bewust moslims heeft willen beledigen. ”Nike respecteert alle religies en we nemen bezorgdheid van deze aard serieus”. De petitie, die zich richtte op 25.000 handtekeningen, was donderdagmiddag ruim 19.000 keer ondertekend.

ANP

Lees verder

Meest gelezen