Suriname ALTIJD Dichtbij

Buitenland

Gevangenenkamp in Noord-Syrië beschoten: ‘800 IS-leden ontsnapt’

Geplaatst

op

door

Uit een kamp in het noorden van Syrië dat werd aangevallen zijn zondag honderden IS-strijders ontsnapt. Volgens de Koerdische autoriteiten gaat het om meer dan 700 buitenlanders en familieleden die zich bij de terreurbeweging hadden aangesloten.

In een verklaring zeggen de autoriteiten dat het kamp in Ain Issa werd aangevallen door “huurlingen” en dat de IS-aanhangers die er werden vastgehouden daarna de bewakers hadden aangevallen.

Eerder meldde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten dat er honderd IS-strijders uit het gevangenenkamp in Ain Issa waren ontsnapt. Volgens Rami Abdulrahman, het hoofd van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, heerst er in het kamp een “staat van anarchie”.

Het kamp ligt dicht bij de stad Raqqa, het voormalige bolwerk van de terreurorganisatie. Ain Issa wordt al sinds woensdag door Turkije gebombardeerd. Er zitten zo’n twaalfduizend mensen, onder wie duizend vrouwen en weduwen van IS-strijders en hun kinderen. 

De hulporganisatie Save the Children zegt dat er honderden kinderen en vrouwen onder de ontsnapte aanhangers zijn. Volgens de organisatie bestaat het risico dat kinderen van buitenlanders “verdwalen in de chaos”.

Ook in de stad Suluk, dat ten noord-oosten van Ain Issa ligt, vonden vandaag heftige gevechten plaats. Turkije’s officiële persbureau beweerde dat Syrische strijders geallieerd aan Ankara de stad veroverd hadden, terwijl de Koerdische autoriteiten zeggen dat de strijd nog gaande is.

Het kamp zou vanmiddag veroverd zijn door Turkse militairen en door Turkije gesteunde Syrische milities, zeggen bronnen van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), die het kamp bewaakten, en mensenrechtenorganisaties tegen The Washington Post en The New York Times. 

De VS hebben inmiddels een klein aantal militairen weggehaald van een post bij  Ain Issa. Twee Amerikaanse defensiefunctionarissen meldden dat de militairen zijn weggehaald om te voorkomen dat zij in het Turkse offensief worden betrokken.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Buitenland

Zorgen om zware blessure James bij Colombiaans elftal

Geplaatst

op

door

De Colombiaanse voetballer James Rodriguez van Real Madrid heeft mogelijk een zware knieblessure opgelopen. De 28-jarige spelmaker raakte donderdag in Miami geblesseerd tijdens een training van de nationale ploeg, die op Amerikaanse bodem een oefeninterland speelt tegen Peru. De vrees bestaat dat James z’n kruisbanden heeft gescheurd, maar een exacte diagnose ontbreekt nog.

James blonk uit op het WK van 2014 in Brazilië, waar hij met zes treffers de topscorer werd. Zijn tweede doelpunt in de achtste finales tegen Uruguay (2-0) leverde hem de Puskás Award op, voor de mooiste goal ter wereld van dat jaar. James verhuisde na het WK van AS Monaco naar Real Madrid, maar hij kon de hooggespannen verwachtingen in de Spaanse hoofdstad nooit helemaal waarmaken. De Colombiaan is na twee seizoenen op huurbasis bij Bayern München nu terug in Madrid. In zeven competitieduels tekende hij dit seizoen voor één doelpunt.

ANP

Lees verder

Buitenland

Ronaldo laat Portugal juichen

Geplaatst

op

door

Mede dankzij drie doelpunten van Cristiano Ronaldo heeft Portugal riant zicht op deelname aan het EK van 2020. De titelverdediger versloeg in Faro Litouwen met 6-0.

Ronaldo opende in de zevende minuut de score door een strafschop te benutten. Een kwartier later zorgde de aanvaller van Juventus ook voor de 2-0. Kort na rust vergrootte Pizzi de marge. Niet veel later gevolgd door doelpunten van Gonçalo Paciência en Bernardo Silva: 5-0. Uiteraard kon Ronaldo niet achter blijven. In de 65e minuut trof hij nogmaals doel.

Achter het reeds geplaatste Oekraïne bezetten de Portugezen de tweede plaats in groep B met 14 punten. Servië, met Ajacied Dusan Tadic, won van Luxemburg (3-2) en volgt op 1 punt. De Serven ontvangen in de laatste speelronde Oekraïne, terwijl Portugal een uitwedstrijd tegoed heeft tegen Luxemburg.

ANP

Lees verder

Meest gelezen

X