zaterdag 18 mei 2024
23.4 C
Paramaribo
19.7 C
Amsterdam
0
(0)

Geen diplomatieke banden meer tussen Mexico en Ecuador

lees ook ...

De Mexicaanse president López Obrador nam gisteren het besluit de diplomatieke banden met Ecuador te verbreken, nadat de Ecuadoraanse politie de Mexicaanse ambassade in de hoofdstad Quito was binnengevallen. Een “flagrante overtreding van het internationale recht en een inbreuk op de Mexicaanse onafhankelijkheid” volgens Obrador.

Ex- vicepresident van Ecuador, Jorge Glas is sinds eind 2023  in de Mexicaanse ambassade waar hij politieke asiel zocht. Eindelijk werd dat hem verleend, maar op dezelfde dag viel de politie in Ecuador de ambassade binnen en arresteerde Glas. In Ecuador wordt Glas verdacht van misdaden. Tot november 2023 zat hij in de gevangenis en werd na zijn vrijlating opnieuw opgespoord.

Op X heeft de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken aangekondigd dat  de diplomatieke betrekkingen zijn verbroken.

Ecuador en Mexico zijn tot een hoogtepunt gekomen in hun conflict. Obrador vermoedde dat Daniel Boboa aan de macht kwam omdat  de Ecuadoraanse president kandidaat Vilavicenci werd vermoord. De Mexicaanse ambassadeur in de Ecuadoraanse hoofdstad Quito werd daarna tot persona non grata verklaard.

Bron: NOS

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandGeen diplomatieke banden meer tussen Mexico en Ecuador