In een verrassende wending heeft de Franse Tweede Kamer tegen de behandeling van de omstreden migratiewet van de regering gestemd, wat een aanzienlijke tegenslag is voor president Emmanuel Macron. Binnenlandminister Gérald Darmanin bood na de stemming zijn ontslag aan, maar Macron heeft dit niet aanvaard. De voorgestelde wet beoogde strikte maatregelen om zowel het totale aantal migranten als het aantal illegalen in Frankrijk te beperken. De eisen voor het verblijf van migranten en asielzoekers zouden worden verzwaard, waarbij bijvoorbeeld een beheersing van de Franse taal een cruciale voorwaarde werd. Daarnaast zou het uitzetten van illegalen vergemakkelijkt worden. De wet stuitte echter op kritiek van zowel links als rechts, waarbij sommigen de wet als te stringent beschouwden en anderen juist pleitten voor hardere maatregelen om de instroom van asielzoekers te verminderen.
Marine Le Pen, van de radicaal-rechtse stroming, toont zich verheugd over het feit dat de wet niet is behandeld. Ze stelt dat Frankrijk nu beschermd wordt tegen een mogelijke “migratiegolf”. Aan de andere kant riep de links-radicale Jean-Luc Mélenchon minister Darmanin op om af te treden.
Macron lijkt echter vastberaden de migratiewet nieuw leven in te blazen. Hij heeft zijn minister gevraagd met nieuwe voorstellen te komen om de hindernissen voor de wet te overwinnen. De regering kan nu beslissen de wet terug te sturen naar de Senaat, het voorleggen aan een gezamenlijke commissie van senatoren en afgevaardigden om tot een compromis te komen, of het intrekken. De laatste optie lijkt onwaarschijnlijk. Een alternatieve mogelijkheid is dat Macron, net zoals hij eerder deed met de controversiële pensioenwet, het parlement omzeilt via een grondwetsartikel. Dat leverde hem destijds veel kritiek op, dus het is de vraag of hij bereid is deze strategie opnieuw toe te passen. De inzet is hoog voor Macron, aangezien de migratiewet een cruciaal onderdeel vormt van zijn beleid tijdens zijn huidige tweede ambtstermijn. Volgens critici beoogde Macron met de strenge wet de opmars van Le Pen te stuiten, met het oog op de Europese verkiezingen over een half jaar, waarin zij beter presteert in de peilingen.