Suriname ALTIJD Dichtbij

Buitenland

Finland krijgt jongste premier ooit

Geplaatst

op

door

De 34-jarige Sanna Marin wordt vrijwel zeker de nieuwe premier van Finland. De huidige minister van Transport is zondag door de coalitie aangewezen als kandidaat. Het parlement moet de voordracht van de sociaaldemocraat nog goedkeuren.

Marin heeft het voornemen uitgesproken om met dezelfde coalitie en hetzelfde regeerakkoord door te gaan als haar voorganger en partijgenoot Antti Rinne. De vier andere partijen in de Finse coalitie worden ook geleid door vrouwen. Marin wordt de derde vrouwelijke premier van Finland.

Rinne stapte dinsdag op nadat coalitiepartner Centrumpartij het vertrouwen in hem had opgezegd. De aanleiding voor de breuk in de regering is de manier waarop de premier is omgegaan met een aantal grote stakingen in het land.

Medewerkers van het Finse nationale postbedrijf Posti staakten twee weken na een verlaging van de lonen. Het kabinet had hiermee ingestemd, tot grote onvrede van de oppositie en de Centrumpartij. De minister van Postzaken trad af vanwege de affaire. De Centrumpartij heeft nadrukkelijk het vertrouwen in Rinne opgezegd en niet in de vijf partijen in de coalitie.

De kabinetscrisis in Finland komt op een gevoelig tijdstip. Het land is momenteel voorzitter van de Europese Unie en speelt een belangrijke rol in de onderhandelingen over de nieuwe begroting van de EU. Rinne was slechts acht maanden premier, nadat zijn partij SDP de verkiezingen had gewonnen.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Buitenland

Plotselinge dood van NBA-legende Kobe Bryant

Geplaatst

op

door

De wereld is zondagavond opgeschrikt door de plotselinge dood van NBA-legende Kobe Bryant. Volgens TMZ is de 41-jarige oud-basketballer omgekomen een helikoptercrash in Los Angeles.

Het is nu bekend dat 5 anderen personen de helikopter crash ook niet hebben overleefd. Ooggetuigen hebben gezien dat de helikopter bij de crash op de grond, er een vuurbal ontstond.

Hoe het komt dat de helikopter gecrasht is, is in onderzoek door de The Federal Aviation Administration.

Sikorsky S-76 crashed met Kobe Bryant onder nog onbekende reden.
Kobe Bryant

Lees verder

Buitenland

Doden door noodweer in Brazilië

Geplaatst

op

door

Noodweer in Brazilië heeft de afgelopen dagen het leven gekost aan zeker dertig mensen. De doden vielen in de zuidoostelijke deelstaat Minas Gerais.

De slachtoffers kwamen om door aardverschuivingen en het instorten van huizen door overstromingen. Zeventien mensen zijn vermist en duizenden inwoners van de regio zijn dakloos geraakt.

In het gebied regent het al dagen vrijwel onophoudelijk. Vrijdag viel in de hoofdstad van de deelstaat, de miljoenenstad Belo Horizonte, 171,8 millimeter neerslag. Nooit sinds het begin van de metingen 110 jaar geleden was daar zo veel regen op een dag. De komende dagen wordt meer regen verwacht in het gebied.

Lees verder

Meest gelezen