woensdag 29 november 2023
26.6 C
Paramaribo
3.3 C
Amsterdam
5
(1)

Europa verwacht een mogelijke einde van de pandemie

lees ook ...

Kameroen eerste Afrikaanse land met malariacaccin

Kameroen markeert een mijlpaal als het eerste Afrikaanse land dat het malariavaccin Mosquirix officieel in gebruik neemt. Gisteren arriveerde een zending met meer dan 331.000 doses op de luchthaven va...

De Belg Hans Kluge is directeur Europa van de Wereldgezondheidsorganisatie. Over de coronapandemie zegt hij, “Het is mogelijk dat de regio zich in de richting van een pandemisch eindspel beweegt.” De omikronvariant heeft de pandemie in een ander fase gebracht. Verder zegt hij in een interview met het Franse persbureau AFP dat, “wanneer omikron eenmaal verdwijnt er voor heel wat weken en maanden een periode van wijdverbreide immuniteit zal zijn.”

De immuniteit is volgens de directeur zowel te danken aan de vaccinaties, alsook de vele besmettingen. Seizoeninvloeden zullen ook een lagere gevoeligheid van het virus veroorzaken. Volgens zijn schatting zal  tegen maart ongeveer 60 procent van de Europeanen een besmetting met de omikronvariant hebben doorgemaakt.

“We verwachten een periode van rust voordat COVID-19 tegen het einde van het jaar terugkomt.” Zijn verwachting is dat corona niet meer terug zal keren als een pandemie, maar endemisch en beheersbaar zal zijn, zoals het is bij een griep.

Hij baseert zijn uitspraken op het verloop van de nogal milde omikronvariant. Het bewijs is geleverd, dat mensen hiervan minder ziek worden, dan de deltavariant. Kluge blijft voorzichtig. “Dit virus heeft ons meer dan eens verrast, dus we moeten heel voorzichtig zijn.”

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandEuropa verwacht een mogelijke einde van de pandemie