Suriname ALTIJD Dichtbij

Buitenland

Esper: geen bewijs voor geplande aanslag op ambassades

Geplaatst

op

door

Na de gerichte aanslag op de Iraanse generaal Qassem Soleimani, die gedood werd bij een Amerikaanse drone-aanval in Bagdad, is er groeiende twijfel over de door de Amerikaanse president Trump genoemde reden voor de operatie. 

Trump verklaarde vrijdag dat Soleimani plannen had om aanvallen uit te voeren op vier Amerikaanse ambassades. In een gesprek met televisiezender CBS werd de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper zondag gevraagd naar een bewijs voor die plannen, waarop Esper toegaf dat hij daarvoor geen aanwijzingen had gezien.

Tegen Fox News zei Trump vrijdagavond dat de ambassade in de Iraakse hoofdstad Bagdad ‘waarschijnlijk’ het doelwit zou worden van een aanval. Vervolgens voegde hij er aan toe dat er nog vier ambassades het doelwit zouden zijn. Verdere details gaf de president niet.

Trump zei vlak na de gerichte aanslag op Soleimani op 3 januari al dat er sprake was geweest van een onmiddellijke dreiging voor de Amerikanen en dat de drone-aanval dus een gelegitimeerde antiterreuroperatie was. De Amerikaanse Democraten trekken dat in twijfel en uiten zware kritiek op het feit dat het Congres vooraf niet werd geconsulteerd.

Esper benadrukte dat Trump nooit heeft gesproken over specifieke bewijzen voor een aanslag op de vier Amerikaanse ambassades, maar het louter had over een mogelijkheid. De defensieminister zei dat hij dat gevoel deelt. “Mijn verwachting was dat ze het op onze ambassades gemunt hadden’’, aldus Esper.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Buitenland

Brazilië klaagt zestien personen aan voor moord vanwege dambreuk

Geplaatst

op

door

Het Braziliaanse Openbaar Ministerie heeft gisteren zestien mensen aangeklaagd voor moord en verwoesting van het milieu vanwege de dambreuk in januari vorig jaar waarbij 270 mensen om het leven kwamen.

Eén van de aangeklaagden is de directeur van mijnbouwbedrijf Vale SA, de eigenaar van de dam. Toen de dam in de staat Minas Gerais bijna een jaar geleden doorbrak spoelde er een stortvloed van mijnafval mee, waardoor tientallen mensen om het leven kwamen.

Behalve de directeur zijn nog tien andere medewerkers van Vale SA aangeklaagd, evenals vijf medewerkers van Duits inspectiebedrijf TÜV SÜD. Volgens de aanklagers was er sprake van “een samenzwering tussen Vale SA en TÜV SÜD” om de status rondom de dam als veilig te beschouwen.

“TÜV SÜD en Vale verborgen systematisch voor de samenleving, aandeelhouders en investeerders de werkelijke ernst van de situatie”, aldus de aanklager.

Hoe de dam uiteindelijk kapot is gegaan is nog niet duidelijk. Volgens The Guardian zou er maanden voor de breuk een lek in de dam zijn geweest, maar een woordvoerder van Vale SA ontkent dat.

Lees verder

Buitenland

Eerste besmetting met coronavirus ontdekt in Verenigde Staten

Geplaatst

op

door

In Seattle is het eerste ziektegeval van het mysterieuze coronavirus in de Verenigde Staten ontdekt. Dat meldt het Center for Disease Control and Prevention (CDC). In China zijn honderden besmettingen met het virus ontdekt, in de VS is dit de eerste keer dat er een besmetting bij iemand wordt ontdekt.

Volgens Amerikaanse media gaat het om een 30-jarige man die afgelopen week terugkwam uit de Chinese stad Wuhan. Zijn toestand zou stabiel zijn. Het virus heeft inmiddels al aan zes mensen in China het leven gekost. Alle dodelijke slachtoffers komen voor zover bekend uit de Chinese stad Wuhan. Er zijn tot nu toe driehonderd ziektegevallen ontdekt.

De Gezondheidsorganisatie WHO verwacht dat “het virus de komende dagen in andere delen van China zal opduiken en mogelijk in andere landen.” Het RIVM laat weten dat het risico dat de ziekte in Nederland opduikt “vrij nihil” is, omdat er geen directe vluchten vanuit Nederland naar Wuhan gaan. Vanuit de Verenigde Staten gaan er wel vluchten naar de stad.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen