Egypte is door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) officieel uitgeroepen tot een malariavrij land. Het land heeft gedurende drie opeenvolgende jaren bewezen dat het de overdracht van malaria via muggen succesvol heeft gestopt en dat het deze situatie kan handhaven.
WHO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus noemde dit moment “historisch”. De ziekte gaat in Egypte terug tot de tijd van de farao’s. Een scan van de resten van farao Toetanchamon suggereert zelfs dat hij mogelijk aan de gevolgen van malaria en een knieontsteking is overleden.
Meer dan een eeuw geleden begon Egypte actief de strijd tegen malaria. Het verbod op de teelt van rijst en andere gewassen dicht bij woningen was een van de eerste maatregelen om muggen te weren, maar het succes bleef aanvankelijk uit. In 1942 werden er nog 3 miljoen malariagevallen geregistreerd, mede door een gebrek aan medicijnen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De situatie verbeterde drastisch dankzij effectieve opsporing, behandeling en voorlichtingscampagnes. De combinatie van deze inspanningen heeft uiteindelijk geleid tot de volledige uitroeiing van malaria in Egypte.
Wereldwijd blijft malaria echter een ernstige bedreiging. Elk jaar eist de ziekte ongeveer 600.000 levens, voornamelijk in Afrika. De WHO heeft inmiddels meer dan 40 landen erkend als malariavrij, waarbij Egypte zich nu bij deze groep aansluit als een nieuw succesverhaal.