woensdag 24 april 2024
32 C
Paramaribo
8.2 C
Amsterdam
5
(1)

Eerste luchtbrug EU-hulpgoederen in Damascus

lees ook ...

Na maanden weer steun aan Oekraïne

Cruciale steun van 61 miljard dollar werd goedgekeurd door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden na maanden. Deze steun was noodzakelijk. Zelensky de president van Oekraïne verzekert dat uitblijven ...

De eerste twee vliegtuigen met hulpgoederen zijn in Damascus geland via een EU-luchtbrug. Syrië heeft te kampen met zowel de gevolgen van een aardbeving als verzet. Lidstaten leveren ook afzonderlijke hulp. Het kabinet is twee dagen na de aardbeving in actie gekomen. Samen met Nederlandse hulporganisaties schonk men water, dekens, voedsel en tenten voor het gebied. Ook via fondsen van de VN is een bijdrage geleverd.

Nu is de Syrische hoofdstad Damascus  voor een deel voorzien van wintervaste tenten, apparatuur voor accommodatie en verwarming voor de slachtoffers van de aardbevingen die gewoed heeft aan het begin van deze maand. De Europese Commissie maakte dit bekend.

Het streven is om uiteindelijk 420 ton aan hulpgoederen te leveren, door meer van zulke vluchten uit te voeren. Kampen van de EU in Dubai en Brindisi in Italië zijn plekken van waaruit  hulp geleverd kan worden aan zowel het gebied dat door de regering wordt gecontroleerd als de gebieden die in handen zijn van het verzet.

Een deel daarvan, met een waarde van 1,1 miljoen euro, zijn uit  EU-voorraden gehaald. De EU heeft Syrië tot nu toe in totaal ondersteund met ruim 10 miljoen euro aan humanitaire hulp.

EU-lidstaten hebben de sancties die vanaf 2011 gelden tegen het land tijdelijk  versoepeld, om voldoende hulp mogelijk te maken. Humanitaire organisaties mogen zes maanden lang zonder toestemming hulp bieden aan het getroffen gebied in Syrië.

Bron foto: HLN

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandEerste luchtbrug EU-hulpgoederen in Damascus