Suriname ALTIJD Dichtbij

Buitenland

Een nieuwe bedreiging voor de wereldhandel: uitgeputte bemanningen willen nu van vrachtschepen af

Geplaatst

op


De wereldhandel staat voor een nieuwe coronavirus crisis, net nu de economieën weer beginnen te openen: 200.000 zeevarenden die maandenlang zijn gestrand door havensluitingen en de ineenstorting van de langeafstands luchtvaart zouden kunnen weigeren te blijven werken.

Veel zeevarenden hebben hun contracten met enkele maanden verlengd om de voorraden voedsel, brandstof en medicijnen tijdens de pandemie de wereld rond te laten stromen, aldus rederijen en vakbonden. Maar de maanden op zee zonder pauze eisen hun tol van de bemanning. Vermoeidheid en psychische aandoeningen vormen een groeiende bedreiging voor de veiligheid en veel zeevarenden willen nu van hun schip af.

De International Transport Workers Federation, die ongeveer de helft van de zeevarenden in de wereld vertegenwoordigt, zei dat de noodverlenging van contracten dinsdag is afgelopen en dat de organisatie er nu alles aan zal doen om de bemanning te helpen bij het uitoefenen van hun wettelijke rechten om te stoppen met werken en naar huis terug te keren. Als genoeg van de hoogopgeleide zeevarenden in actie komen, kan de beweging ertoe leiden dat de inzakkende wereldhandel tot stilstand komt, aldus de Federatie.

Volgens de Wereldconferentie van de Verenigde Naties over handel en ontwikkeling wordt ongeveer 80% van de wereldhandel in goederen per volume vervoerd. De pandemie heeft de scheepvaart in chaos gebracht. De toegang tot havens is beperkt en vliegtuigen zijn aan de grond gehouden, waardoor het onmogelijk is werknemers van het ene deel van de wereld naar het andere te verplaatsen en bemanningen te wisselen.

Rederijen en vakbonden kwamen overeen om de bemanningswisselingen in maart op te schorten om onderbreking van de transporten tot een minimum te beperken. Maar dit was bedoeld als een korte termijn oplossing.

Sommige zeevarenden zijn al meer dan een jaar aan boord en in de loop van deze pandemie zijn ze door veel regeringen verhinderd om zelfs voor een wandeling aan land te komen en weigerden verontruste overheden, medische noodhulp volgens Dave Heindel van de International Transport Workers Federation.

Maersk (AMKAF), ‘s werelds grootste containerrederij, zei dat maar liefst 35% van de 6.600 zeevarenden die het momenteel op zee heeft, langer aan boord zijn gestrand dan hun contractuele afspraak. Velen hebben ruim boven hun normale contractduur gediend en hebben nog steeds geen zicht op wanneer ze naar huis kunnen terugkeren. Vermoeidheid en problemen met de geestelijke gezondheid nemen toe, zegt technisch directeur Palle Laursen in een e-mail aan CNN Business. Om veiligheids-, regelgevende en humanitaire redenen kunnen wijzigingen in de bemanning niet voor onbepaalde tijd worden uitgesteld.

Richard Barnes, de kapitein van een chemicaliëntanker, zei dat hij het geluk heeft te werken voor een zeer goede Europese rederij, maar dat de omstandigheden en de sfeer aan boord van schepen variëren en dat mensen aan eenzaamheid kunnen lijden als ze niet het gevoel hebben dat ze kunnen praten met hun kapitein of bemanning.

Voor zeevarenden die in China, Vietnam en de Filippijnen wonen, is het veel moeilijker om thuis te komen.
Sommige havens staan ​​niet toe dat bemanningen van boord gaan, of handhaven een 14-daagse quarantaine, waardoor personeelswisselingen onmogelijk zijn. Een nog groter probleem is dat er gewoon geen vluchten zijn om de bemanning naar huis te vervoeren of vervangingen te brengen.

De scheepvaartindustrie heeft in mei protocollen gepubliceerd, onderschreven door de Internationale Maritieme Organisatie, om ervoor te zorgen dat tijdens de pandemie veilige bemanningswisselingen kunnen plaatsvinden. Maar regeringen hebben deze traag uitgevoerd.

De Nederlandse regering heeft samengewerkt met lijnvliegtuig KLM om de bemanning tussen Amsterdam en Manilla te verplaatsen, wat aantoont dat het kan.

Regeringen zijn opgeroepen af ​​te zien van alle visumbeperkingen voor bemanningen om een ​​vlotte doorstroming van de wereldhandel te garanderen. Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Canada hebben aangetoond dat dit mogelijk is.

Volgens het Maritiem Arbeidsverdrag mag een zeevarende 11 maanden op zee doorbrengen, maar sommigen hebben meer dan 15 maanden gevaren vanwege de pandemie, zei Jim Scorer, secretaris-generaal van de Internationale Federatie van Shipmasters Associations.

Culturu.com

2 Reacties
2 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Manshanden
dinsdag 23 juni 2020 00:55

Kom eens in beweging en laat bemanningsleden aflossen, alleen elke keer iets roepen helpt echt niet, onderneem eens wat.
Laat schepen niet meer binnen lopen uit protest,dan kan het nooit lang duren.

Wim Hageraats
dinsdag 23 juni 2020 18:16

HageraatsAdvertentie

Buitenland

Verenigde Staten officieel uit WHO gestapt

Geplaatst

op

Amerikaanse President Donald Trump. Foto Politico

De Verenigde Staten van Amerika zijn officieel gestapt uit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit is gebeurd uit protest tegen de aanpak van de corona-uitbraak. President Donald Trump heeft het parlement intussen van dit besluit, dat hij in mei al had aangekondigd, op de hoogte gesteld. Een hooggeplaatste medewerker van de Verenigde Naties heeft bevestigd dat er een verklaring is binnengekomen.

Het Amerikaanse staatshoofd verwijt de WHO dat die te laat heeft gereageerd en de wereld te laat geïnformeerd over de gevaren. Volgens hem zou de organisatie onder controle staan van het communistische regime in China, waar het coronavirus eind vorig jaar uitbrak. De VS kondigde dinsdag aan zich formeel terug te trekken. Het land draagt zo’n vierhonderd miljoen US dollar per jaar bij.

Joe Biden laat op Twitter weten dat hij dat besluit op de eerste dag van zijn presidentschap ongedaan zou maken. Als Biden, die het in november tijdens de presidentsverkiezingen opneemt tegen Trump wint, zei hij direct weer toe te treden tot de WHO.

De Democraat vindt dat de VS wel lid moet zijn van de WHO. “Amerikanen zijn veiliger als Amerika betrokken is bij het versterken van de wereldwijde gezondheid.” In de VS zijn tot nu toe meer dan drie miljoen besmettingen met het coronavirus vastgesteld. De staat New York, die ongeveer negentien miljoen inwoners telt, is zwaar getroffen door het coronavirus.

Er zijn ruim 32.000 personen aan de gevolgen van het virus overleden. Het aantal besmettingsgevallen is de afgelopen weken aanzienlijk gedaald na strikte beperkingen en hygiënevoorschriften, terwijl het aantal in veel andere staten toeneemt. Vooral in Florida, waar de teller van besmettingen zondag de 200.000 passeerde. Niet lang daarna volgde ook Texas.

Culturu.com

Lees verder

Buitenland

Australische stad krijgt opnieuw bevel tot sluiting omdat coronavirusgevallen toenemen

Geplaatst

op


De op één na grootste stad van Australië, Melbourne, heeft zijn vijf miljoen inwoners voor de tweede keer opgesloten nadat ze een recordvloed aan nieuwe gevallen van het coronavirus registreerden.

Inwoners van de stad en verschillende omliggende steden moeten zes weken in hun huizen blijven, behalve om essentiële redenen zoals werk, lichaamsbeweging, boodschappen doen en gezondheidszorg, vertelde premier Daniel Andrews, van de staat Victoria, dinsdag aan verslaggevers.

Gezondheidsfunctionarissen schrijven meer dan de helft van Victoria’s 772 actieve coronavirusgevallen toe aan overdracht door de gemeenschap, meldde de krant.

Scholen zullen de heropening van klaslokalen uitstellen en het afstandsonderwijs voortzetten tijdens de duur van de sluiting, terwijl restaurants zullen overschakelen op afhaalservice, meldde de BBC.

Victoria sloot ook de grens met New South Wales en voegde militaire patrouilles toe om illegaal reizen te voorkomen. De laatste keer dat de twee staten hun grenzen voor elkaar sloten, was tijdens de Spaanse grieppandemie in 1919, meldde Reuters.

Culturu.com

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen