Op het Haneda-vliegveld in Tokio zorgen schokkende beelden voor opschudding: een krachtige explosie en een passagiersvliegtuig gleed met een brandende vleugel met hoge snelheid over de landingsbaan.
Hoewel het toestel van Japan Airlines (JAL) volledig in vlammen opging, kwamen alle inzittenden ongedeerd uit het vliegtuig. Helaas overleefden vijf van de zes bemanningsleden aan boord van het Japanse kustwachtvliegtuig waarmee het passagierstoestel in botsing kwam het incident niet. Vandaag is de communicatie vrijgegeven, waaruit blijkt dat het om menselijke fouten gaat en niet om technische problemen.
Nadat de evacuatie was voltooid, probeerde de brandweer tevergeefs het vuur te blussen. De Airbus A350 brandde volledig uit. Een onderzoekscommissie analyseert nu de oorzaken van het ongeluk en zoekt naar manieren om het risico op herhaling te minimaliseren. Opmerkelijk is dat alle 367 inzittenden van het JAL-toestel de ramp hebben overleefd. Onmiddellijk na het ongeluk verspreidden beelden van de passagiers zich op sociale media, waarop een harde klap, uitvallende verlichting en een met rook gevulde cabine te zien waren.
Ondanks de brand en zware rook lijken de passagiers van vlucht 516 rustig de instructies van de bemanning te hebben opgevolgd en het toestel zonder bagage te hebben verlaten. De evacuatie werd in slechts 18 minuten voltooid, waarbij de bemanning de inzittenden opriep kalm te blijven en zich onmiddellijk naar de nooduitgangen te begeven. Luchtvaartmaatschappijen moeten aantonen dat ze alle passagiers binnen anderhalve minuut kunnen evacueren, zelfs als slechts enkele uitgangen toegankelijk zijn. Deze scenario’s worden vaak getraind, maar meestal onder rustige omstandigheden zonder bagage.
Experts beschouwen de kalme houding van de passagiers en het opvolgen van de bemanningsinstructies als een verklaring voor de snelle evacuatie, ondanks de brand en de hevige rookontwikkeling.
En.. wat vond je van dit artikel?