Suriname ALTIJD Dichtbij

Buitenland

Donald Trump heeft zijn intrek genomen in het Witte Huis.

Geplaatst

op

Na de inauguratie om 12.00 uur lokale tijd, 18.00 uur Nederlandse tijd, en een lunch in het Capitool, kwam de nieuwe president even voor 17.00 uur lokale tijd aan bij het Witte Huis om daar, na de inaugurele parade, zijn intrek te nemen. Trump tekende daar zijn eerste documenten in de Oval Office.

Vlak voor de parade werd bekend dat de Senaat zijn goedkeuring heeft gegeven aan het eerste lid van Trumps kabinet, de minister van Defensie en ex-generaal James Mattis. Later volgde ook goedkeuring voor John Kelly, zijn minister van Binnenlandse Veiligheid. Trump tekende na de inaugurele parade de papieren voor hun benoeming. De twee werden beëdigd door vice-president Pence.

Ook tekende Trump een presidentieel bevel dat een begin moet maken met het intrekken van de Affordable Care Act, ook wel bekend als Obamacare, dat was een van Trumps campagnebeloftes. Trump tekende ook een besluit dat federale instanties oproept alle nieuwe regelgeving tijdelijk te bevriezen.

Tegen verslaggevers in de Oval Office zei de 45e Amerikaanse president dat het “een drukke, maar mooie dag was geweest”.

Trump en zijn vrouw Melania bezochten later op de avond de drie officiële inaugurele bals die verspreid over Washington werden gehouden. Op de eerste van deze bijeenkomsten, het Liberty Ball, danste hij met zijn vrouw Melania op My Way van Frank Sinatra. Daarna bezochten ze het Armed Forces Ball, waar ze op hetzelfde lied dansten. Op het derde en laatste bal danste het stel op I will always love you.

Trump zei in een zeer krachtige toespraak de macht van Washington D.C. terug te zullen geven aan het volk van Amerika. Vanaf nu is het America first.

De ceremonie werd bijgewoond door verschillende hoogwaardigheidsbekleders. Ook Hillary en Bill Clinton, oud-president Bush en Bernie Sanders waren aanwezig bij de ceremonie, net als de familie van Trump.

Veel Democraten woonden de inauguratie echter niet bij, uit protest tegen uitspraken van Trump. De hele dag werd er in Washington gedemonstreerd. Verschillende voertuigen gingen in vlammen op en winkelruiten werden vernield. Volgens de politie staat het aantal arrestanten inmiddels op 217. Zes agenten zijn gewond geraakt bij confrontaties met betogers.

1 Reactie

1 Reactie

  1. Randy

    zaterdag 21 januari 2017 at 12:02

    het is spannend geworden in de hele wereld nu deze President beloofd heeft Amerika eerst. hij heeft veel beloofd en nu aan de wereld om voor zichzelf op te komen in tijden van oorlog of wat anders waar men op Amerika zijn hoop gevestigd heeft. de tijd zal het ons leren.

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Buitenland

Zwarte luipaard na 100 jaar weer gefotografeerd

Geplaatst

op

Voor het eerst sinds 1909 is de zwarte luipaard gefotografeerd. Dat gebeurde in een Keniaans natuurgebied. Onderzoekers bevestigen in het African Journal of Ecologydat het om de zeldzame diersoort gaat. De Britse fotograaf Will Burrard-Lucas fotografeerde het dier in het Keniaanse Laikipia Wilderness Camp, waar het dier meerdere keren was gespot. De fotograaf sprak met bewoners, volgde de pootafdrukken en plaatste een camera met bewegingssensor. Na een paar dagen zag hij de zwarte luipaard op zijn beelden. “Ik staarde naar de foto, een paar ogen omringd door inktzwarte duisternis.. de zwarte luipaard! Ik kon het niet geloven en het duurde een paar dagen voordat ik besefte dat mijn droom was uitgekomen”, schrijft hij op zijn site.

Lees verder

Buitenland

Protest tegen Nike na klacht moslima

Geplaatst

op

De sportfabrikant Nike wordt onder druk gezet zijn schoen Air Max 270 van de markt te halen. Saiqa Noreen is namens moslims daarvoor een onlinepetitie begonnen. Volgens Noreen is in het design van de zool in het Arabisch het woord Allah te herkennen. Ze vind het godslasterend om de naam Allah op een sportschoen te zetten waarmee wordt gestapt en getrapt en die besmeurd raakt met modder of zelfs vuil. Ze wilt dat Nike onmiddellijk stopt met de verkoop van deze ”agressieve” schoen en andere artikelen met een logo dat lijkt op het woord Allah. Nike zegt dat er sprake is van een gestyled kenmerk van de Air Max en spreekt tegen dat het bedrijf bewust moslims heeft willen beledigen. ”Nike respecteert alle religies en we nemen bezorgdheid van deze aard serieus”. De petitie, die zich richtte op 25.000 handtekeningen, was donderdagmiddag ruim 19.000 keer ondertekend.

ANP

Lees verder

Meest gelezen