Suriname ALTIJD Dichtbij

Buitenland

Donald Trump heeft zijn intrek genomen in het Witte Huis.

Geplaatst

op

door

Na de inauguratie om 12.00 uur lokale tijd, 18.00 uur Nederlandse tijd, en een lunch in het Capitool, kwam de nieuwe president even voor 17.00 uur lokale tijd aan bij het Witte Huis om daar, na de inaugurele parade, zijn intrek te nemen. Trump tekende daar zijn eerste documenten in de Oval Office.

Vlak voor de parade werd bekend dat de Senaat zijn goedkeuring heeft gegeven aan het eerste lid van Trumps kabinet, de minister van Defensie en ex-generaal James Mattis. Later volgde ook goedkeuring voor John Kelly, zijn minister van Binnenlandse Veiligheid. Trump tekende na de inaugurele parade de papieren voor hun benoeming. De twee werden beëdigd door vice-president Pence.

Ook tekende Trump een presidentieel bevel dat een begin moet maken met het intrekken van de Affordable Care Act, ook wel bekend als Obamacare, dat was een van Trumps campagnebeloftes. Trump tekende ook een besluit dat federale instanties oproept alle nieuwe regelgeving tijdelijk te bevriezen.

Tegen verslaggevers in de Oval Office zei de 45e Amerikaanse president dat het “een drukke, maar mooie dag was geweest”.

Trump en zijn vrouw Melania bezochten later op de avond de drie officiële inaugurele bals die verspreid over Washington werden gehouden. Op de eerste van deze bijeenkomsten, het Liberty Ball, danste hij met zijn vrouw Melania op My Way van Frank Sinatra. Daarna bezochten ze het Armed Forces Ball, waar ze op hetzelfde lied dansten. Op het derde en laatste bal danste het stel op I will always love you.

Trump zei in een zeer krachtige toespraak de macht van Washington D.C. terug te zullen geven aan het volk van Amerika. Vanaf nu is het America first.

De ceremonie werd bijgewoond door verschillende hoogwaardigheidsbekleders. Ook Hillary en Bill Clinton, oud-president Bush en Bernie Sanders waren aanwezig bij de ceremonie, net als de familie van Trump.

Veel Democraten woonden de inauguratie echter niet bij, uit protest tegen uitspraken van Trump. De hele dag werd er in Washington gedemonstreerd. Verschillende voertuigen gingen in vlammen op en winkelruiten werden vernield. Volgens de politie staat het aantal arrestanten inmiddels op 217. Zes agenten zijn gewond geraakt bij confrontaties met betogers.

1 Reactie

1
Reageer op dit artikel

1000
Randy

het is spannend geworden in de hele wereld nu deze President beloofd heeft Amerika eerst. hij heeft veel beloofd en nu aan de wereld om voor zichzelf op te komen in tijden van oorlog of wat anders waar men op Amerika zijn hoop gevestigd heeft. de tijd zal het ons leren.Advertentie

Buitenland

Ebola-uitbraak in Congo internationale gezondheidscrisis

Geplaatst

op

door

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft de uitbraak van ebola in Congo als een internationale gezondheidscrisis bestempelt.

Sinds augustus vorig jaar zijn al meer dan 1600 mensen overleden als gevolg van ebola. Bijna 2500 mensen raakten besmet.

Afgelopen zondag werd het eerste geval van ebola vastgesteld in miljoenenstad Goma, vlakbij de grens met Rwanda. Het betrof een priester die in een kerk ebola-patiënten ondersteunde. Hij overleed afgelopen week in een kliniek. Het Congolese ministerie van Volksgezondheid roept de bevolking op kalm te blijven. Het zegt dat de kans klein is dat het virus zich verder verspreidt omdat de patiënt op tijd ontdekt is.

De ebola-uitbraak is grootste uitbraak in de geschiedenis van het Centraal-Afrikaanse land en de op een na grootste uitbraak ooit. De uitbraak in Congo is complex. Het zwaartepunt ligt in een regio waar al twintig jaar een conflict aan de gang is. Het oplaaiende geweld compliceert de bestrijding van de ziekte. Veel gebieden zijn door de conflicten onbereikbaar. Hierdoor kan de ziekte zich verspreiden, zonder dat iemand het door heeft.

Emanuele Capobianco, directeur departement gezondheid van het Internationale Rode Kruis, is blij met de beslissing van het WHO. “Nu de ebola-epidemie officieel een internationale crisis is, wordt duidelijk dat we het heel serieus moeten nemen. Het verandert de situatie voor de slachtoffers en hulpverleners niet meteen, maar ik hoop dat de ebola-crisis nu de internationale aandacht en hulp krijgt die het verdient.”

Sinds 2005 is dit de vijfde keer dat de Wereldgezondheidsorganisatie een internationale crisis uitroept. Eerder gebeurde dat bij de varkenspest (2009), polio (2014), ebola (ook 2014) en het zikavirus (2016). In 2014 stierven meer dan 11.000 mensen als gevolg van een ebola-uitbraak in Afrika.

Lees verder

Buitenland

Mexicaanse drugsbaron El Chapo krijgt levenslang

Geplaatst

op

door

De Mexicaanse drugsbaron Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán (62) is door een federale rechtbank in New York veroordeeld tot een levenslange celstraf. Guzmáns verdediging heeft al aangekondigd in beroep te gaan.

Uit het bewijsmateriaal dat tijdens het proces naar voren kwam, blijkt dat de verdachte een meedogenloze  leider was van het Sinaloa-kartel”, luidt het in het vijf pagina’s tellende schrijven. “Getuigenissen tonen aan dat het Sinaloa-kartel een van de machtigste organisaties voor drugshandel was in Mexico, dat door middel van het gebruik van buitensporig geweld, waaronder ontvoeringen, foltering en moord, de controle verwierf over grote delen van het Mexicaanse grondgebied.”

Vrijdag eisten de openbare aanklagers nog meer dan 12,6 miljard dollar van de drugsbaron. Volgens hen is dat bedrag een “voorzichtige” schatting van wat Guzman zou verdiend hebben bij zijn misdaden in de VS. Volgens de aanklagers is Guzman namelijk aansprakelijk voor de verkoop van meer dan 500.000 kilogram cocaïne in de VS, met een waarde van 11,8 miljard dollar, en voor de verkoop van marihuana en heroïne voor een waarde van honderdenmiljoenen dollar.

De vroegere baas van het Sinaloa-kartel zit momenteel vast in een zwaar beveiligde gevangenis in de wijk Manhattan in New York. Geen overbodige luxe, want in Mexico is Guzman twee keer uit een gevangenis kunnen ontsnappen. In 2001 maakte hij daarvoor dankbaar gebruik van een wasmand en in 2015 zette hij het op een lopen via een tunnel, die zijn handlangers tot onder zijn cel hadden gegraven.

De formele bepaling van de strafmaat is pas voor 17 juli voorzien. De volgens de Amerikaanse federale wet toegestane doodstraf werd uitgesloten in het proces, na een overeenkomst tussen de VS en buurland Mexico, dat Guzman had uitgeleverd na zijn arrestatie. Eerder deze maand werd overigens al het verzoek van de advocaten van Guzman om een nieuw proces voor de Mexicaanse drugsbaron door de rechter verworpen.

Lees verder

Meest gelezen

X