maandag 4 maart 2024
29 C
Paramaribo
11.4 C
Amsterdam
0
(0)

Diepe excuses voor structureel geweld in Indonesië

lees ook ...

Nachtelijke werkzaamheden verstoren treinverkeer rond Schiph...

De komende twee weken zal het treinverkeer rond Schiphol aanzienlijk worden beïnvloed vanwege werkzaamheden die vannacht zijn gestart en tot en met vrijdag 8 maart zullen duren, zo meldt ProRail. Gedu...

Naar aanleiding van het rapport over geweld tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog bood Rutte “diepe excuses” aan aan de bevolking van Indonesië. Deze excuses gelden ook voor een ieder in Nederland, die geraakt werd door dit geweld, omdat de verantwoordelijkheid van deze “zwarte bladzijde” lag bij de Nederlandse regering, het parlement, de krijgsmacht en de juridische macht. Hij noemt het een collectief falen.

“Voor het stelselmatige en wijdverbreide extreme geweld van Nederlandse zijde in die jaren en het consequent wegkijken door vorige kabinetten maak ik vandaag diepe excuses aan de bevolking van Indonesië. Vandaag moeten we bovendien constateren dat excuses op hun plaats zijn voor iedereen in ons land die met de gevolgen van de koloniale oorlog in Indonesië heeft moeten leven.

De individuele militairen moesten alleen opdrachten uitvoeren, maar zijn niet verantwoordelijk. Het waren volgens hem de instanties.

“De heersende cultuur was er een van wegkijken, afschuiven en een misplaatst koloniaal superioriteitsgevoel. Dat is, zelfs na zoveel jaren, een pijnlijke constatering.”

Koning Willem-Alexander bood al excuses in 2020 tijdens zijn staatsbezoek in Jakarta, waar hij sprak over “geweldontsporingen”.

Rutte erkent dat “een verdere precisering” van die woorden nodig is. Het blijkt nu dat geweld stelselmatig en wijdverbreid was.

Dit betekent niet dat groepen recht hebben op herstelbetalingen, daarom verwees Rutte naar bestaande regelingen. “Deze excuses zijn wat ze zijn: voluit de erkenning dat wij met z’n allen gefaald hebben.” Het wordt volgens hem lasting om de verschillende omstandigheden per geval vast te stellen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandDiepe excuses voor structureel geweld in Indonesië