zaterdag 28 januari 2023
22.2 C
Paramaribo
2 C
Amsterdam
5
(1)

Desmond Tutu overleden

lees ook ...

Kinderen ontdekt in Oostenrijkse wijnkelder

In Weinviertel, een omgeving in het noord-oosten van Oostenrijk zijn zes jonge kinderen tussen 2 en 6 jaar in een wijnkelder ontdekt. De indentiteit van de kinderen is onbekend bij de overheid, omdat ...

Voormalig aartsbisschop Desmond Tutu is op 90-jarige leeftijd overleden in een verzorgingshuis in Kaapstad. Hij speelde lange tijd een vooraanstaande rol bij de strijd tegen de apartheid in Zuid-Afrika, die naar zijn mening geweldloos moest worden gevoerd. Daarvoor kreeg hij in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede.

Na het einde van de apartheid was hij in de tweede helft van de jaren 90 voorzitter van de Waarheids- en Verzoeningscommissie die moest proberen de Zuid-Afrikanen nader tot elkaar te brengen en het land een nieuwe start te laten maken.

 In 1997 was er prostaatkanker bij hem geconstateerd. Tutu trok zich al in 2010 terug uit de openbaarheid. Zijn laatste publieke optreden was in juli dit jaar, toen hij in een videoboodschap de Internationale Aidsconferentie toesprak.

Tutu, klein van gestalte, 1.68, maar groot in de politiek, was één van de gezichten van de strijd tegen de apartheid, omdat andere belangrijke activisten zoals Nelson Mandela, tientallen jaren lang gevangen zaten. Wereldwijd maakten zijn flinke optreden en luide lach indruk op tv-kijkers.

In de jaren 80 gold de noodtoestand in het land, met vergaande bevoegdheden voor leger en politie. Tutu zei dat zijn stellingname eerder moreel dan politiek was ingegeven.Maar het apartheidsbewind dacht er anders over omdat Tutu naast Nelson Mandela stond toen die in februari 1990 zijn eerste toespraak na zijn vrijlating hield op het balkon van het stadhuis van Kaapstad.

Tutu werd geboren in Klerksdorp in 1931, ten westen van Johannesburg. In 1958 startte hij zijn opleiding tot priester. In 1961 werd hij gewijd en hij werkte onder meer in Lesotho en Groot-Brittannië. Hij was de eerste zwarte bisschop in Johannesburg en in 1986 de eerste zwarte aartsbisschop van Kaapstad. Tutu was getrouwd en had vier kinderen waarvan zijn  dochter Mpho werd onlangs aangesteld als predikant van de vrijzinnige kerk Vrijburg in Amsterdam.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandDesmond Tutu overleden