woensdag 29 november 2023
26.6 C
Paramaribo
3.3 C
Amsterdam
0
(0)

Denemarken heft coronamaatregelen op, ondanks record aantal besmettingen

lees ook ...

Verlenging gevechtspauze in Gaza: bevestigd Witte Huis en Ha...

Het Witte Huis heeft bevestigd dat de gevechtspauze in Gaza met twee dagen wordt verlengd. Eerder hadden Hamas en de bemiddelaar Qatar al aangegeven dat er een akkoord was bereikt over de voorwaarden....

Denemarken is van plan de komende week alle binnenlandse coronamaatregelen op te heffen, ondanks de snelle stijging van het aantal besmettingen, met het omikronsubvariant. Men ziet covid-19 niet langer als een gevaar voor de samenleving. Twee weken eerder had het land de regels al versoepeld. In het parlement is er voldoende steun voor de opheffing volgens minister van Volksgezondheid Magnus Heunicke. Experts hadden eerder de versoepeling aanbevolen.

Regels zullen nog gelden voor international reizigers, maar Denen zelf  mogen binnenkort zonder mondkapjes overal komen. Ook aantallen van mensen in winkels zullen niet meer worden voorgeschreven.

“We nemen afscheid van de beperkingen en verwelkomen het leven zoals we dat vóór corona kenden”, zegt premier Mette Frederiksen. Zij looft de “solide verdediging” van coronavaccins.

Bioscopen en musea konden de deuren weer openen, maar andere regels bleven wel van kracht. Horecazaken moeten tot eind van de maand werken met aangepaste openingstijden, maar daarna mogen zelfs nachtclubs weer open.

Dinsdag kende het land 46.590 geregistreerde nieuwe besmettingen. Dit is net minder dan de piek van vrijdag met 47.831. Nu is de omikronsubvariant(BA.2) dominant in het land. Deze lijkt volgens de minister besmettelijker dan de BA.1- variant, maar er is geen enkel aanwijzing dat mensen er zieker van worden. Experts zien de besmettingsgolf niet als een belemmering voor de versoepeling. Adviseurs wezen op het feit, dat het aantal coronapatiënten daalde van 82 op 6 januari naar 44 op 25 januari. Mensen genezen terwijl de besmetting stijgt.

Meerdere Europese landen versoepelen hun coronabeleid. Ook in Nederland wil premier Mark Rutte “bewust de grenzen van het mogelijke” opzoeken.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandDenemarken heft coronamaatregelen op, ondanks record aantal besmettingen