zondag 26 mei 2024
28 C
Paramaribo
12.8 C
Amsterdam
0
(0)

De Russische invasie en het mysterieuze Z-symbool die overal te zien is

lees ook ...

De zogeheten Z-symbolen duiken vanaf de Russische invasie steeds op. Het symbool is  bekend geworden, staat op Russische tanks, andere militaire voertuigen, en zelfs op gebouwen. Russische sporters dragen het als pro-oorlogssymbool. Onbekend is wanneer het symbool is ontstaan. De  precieze betekenis kent men ook niet. Er bestaan verschillende theorieën.

De theorieën van Ruslandkenner Jelle Brandt Corstius zijn:

  • Het symbool geldt simpelweg als herkenning voor Russische troepen die naar het westen vertrekken
  • Het symbool dient als truc om meer steun te genereren voor de invasie.

De Z verwijst naar het Russisch woord  Запад (spreek uit: zapad). Dat betekent “het westen”, waar de troepen naartoe gestuurd worden. De letter Z bestaat niet in het Russische cyrillische alfabet en wordt vervangen door een teken dat lijkt op een drie.

 Vrije vertalingen zijn “Wij laten onze troepen niet in de steek” en “overwinning”, volgens Brandt Corstius. Het zijn woorden die onder grote Z-steunbetuigingen in Sint-Petersburg zijn aangetroffen. Volgens de informatie is het ook een herkenningsteken voor  troepen.

Pjotr Sauer, journalist bij The Moscow Times en bij The Guardian(Brits) zag dat de letter soms wordt afgewisseld, met soms zelfs een vierkant.

Voor de theorie dat het Z-symbool simpelweg als herkenning geldt voor de troepen die ten westen van Rusland moeten vechten, valt ook veel te zeggen. Het kan een windrichting of standplaats aanwijzen van troepen. Ook moet het voorkomen dat Russische troepen elkaar beschieten

Rusland zegt dat het Za Pobedu,  ‘Voor de overwinning’ betekent. Eerder weigerde het Russische ministerie van Defensie de internationale media een verklaring te geven over het Z-symbool. Defensie specialistenorganisaties zoals de VN beweren dat men hiermee mogelijk de Oekraïners als beesten bestempeld. Ook protesters tegen de oorlog zouden het gebruiken als Zachem oftewel “Waarom”.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandDe Russische invasie en het mysterieuze Z-symbool die overal te zien is