woensdag 7 juni 2023
24.4 C
Paramaribo
11.3 C
Amsterdam
5
(1)

Dagblad Le monde noemt Suriname Narcostaat

lees ook ...

Canada neemt waarschuwing tegen sigaret een stap verder

Canada heeft besloten om het bewustzijn van ‘poison in every puff’ dichter bij de rokers te brengen, en heeft als eerste land ter wereld besloten om losse sigaretten en andere tabaksproducten te voorz...

Le Monde, een invloedrijk dagblad in Frankrijk, spreekt van illegale landingsbanen in Suriname naast de 43 legale, en noemt Suriname een narcostaat. Het blad noemt de namen van Desi Bouterse en Ronnie Brunswijk. De drugsroute Colombia-Suriname-Frans-Guyana-Frankrijk is bloot gelegd  en gepubliceerd in een YouTube videoTrafic de cocaïne : enquête sur la nouvelle filière française en Guyane.

Het medium heeft samen met deskundigen samengewerkt vanaf 2020, en analyseerde 1.000 satellietbeelden van de regio, maar ook signalen uitgezonden door het luchtverkeer, en nauwkeurig bekeken rapporten van de lokale politie. Vliegtuigen schakelen tijdens de vlucht boven Suriname het signaal uit.

“Maar ze zijn niet helemaal onzichtbaar. Tijdens de vlucht zijn ze gefotografeerd door satellieten, ze laten een spoor achter zoals dit: een rode, groene en blauwe stip op een rechte lijn.” Videobeelden tonen dat ze nog steeds zichbaar zijn.Het blad maakt gewag  van gebreken in de luchtverkeerleiding, waardoor illegale vliegtuigen regelmatig het luchtruim van het land kunnnen betreden, zonder opgemerkt te worden.

Frans-Guyana zit dus midden in de wereldwijde cocaïnehandel. Er bestaat een keten van Colombia tot Frankrijk. Men gebruikt koeriers, criminele groeperingen, containerschepen, vissersboten, kleinschalige semi-submersibles of kleine passagiersvliegtuigen. De kosten voor het bezorgen van 400kg van de drugs bedraagt volgens het onderzoek euro.136.000,-. Le Monde beweert datalle macht en rijkdom in Suriname afgeleid van de drugshandel.

Het resultaat van het onderzoek presenteert Desi Bouterse en Ronnie Brunswijk als kernen van netwerken in het geheel, die zijn veroordeeld. Suriname is een transitiezone. Zelfs sleutelfiguren in de maatschappij maken zich schuldig aan de drugshandel, die steeds groeit.

Bron foto: Starnieuws

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandDagblad Le monde noemt Suriname Narcostaat