woensdag 24 april 2024
28 C
Paramaribo
5.1 C
Amsterdam
0
(0)

Chinese bedrijven op US zwartelijst na ballonincident

lees ook ...

Na maanden weer steun aan Oekraïne

Cruciale steun van 61 miljard dollar werd goedgekeurd door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden na maanden. Deze steun was noodzakelijk. Zelensky de president van Oekraïne verzekert dat uitblijven ...

America besloot kort geleden een Chinese ballon, die over de VS vloog zonder enige afstemming neer te halen. Men koos daarvoor de ruimte boven zee. Vijf Chinese bedrijven en een onderzoeksinstituut, die een bijdrage hebben geleverd bij het ontstaan van deze ballon zijn nu op de zwarte lijst geplaatst door de VS. Deze bedrijven mogen nu geen handel drijven met Amerika, zonder een speciale vergunning van de Amerikaanse autoriteiten.

De bedrijven zijn op de lijst geplaatst om hun bijdrage geleverd aan “China’s militaire moderniseringsprogramma, specifiek de lucht- en ruimtevaartprogramma’s van het Chinese leger op het gebied van luchtschepen en ballonnen”. Het Amerikaanse ministerie van Handel heeft informatie, dat deze ondernemingen hebben meegewerkt aan luchtvaartprogramma’s van het Chinese Volksbevrijdingsleger.

America raadpleegt de lijst bij het zakendoen met China. Ook de Chinese militaire technologie wordt zo nauwkeurig mogelijk bijgehouden. Er is door verkenningsvliegtuigen spionageapparatuur ontdekt aan boord van de ballon, waarmee informatie kan worden verzameld, maar China beweert dat het hier gaat om een weerballon.

De bedrijven op de zwarte lijst, hebben nu veel minder mogelijkheid om bepaalde technologie uit de Verenigde Staten te kopen.  Deze bedrijven zijn: Peking Nanjiang Aerospace Technology(een dochteronderneming van DeLuxe family), China Electronics Technology Group Corporation 48th Research Institute, Dongguan Lingkong Remote Sensing Technology, Eagles Men Aviation Science and Technology Group, Guangzhou Tian-Hai-Xiang Aviation Technology, Shanxi Eagles Men Aviation.

Bron foto: USA today

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandChinese bedrijven op US zwartelijst na ballonincident