Suriname ALTIJD Dichtbij

Buitenland

Chinese bedrijven geconfronteerd met pushback in de VS kunnen hun heil zoeken in Hong Kong

Geplaatst

op

De status van Hong Kong als een wereldwijd zakencentrum is de afgelopen weken in twijfel getrokken. Maar, zoals CNN bericht, is de stad steeds aantrekkelijker geworden voor Chinese bedrijven die vrezen dat hun zakelijke vooruitzichten in de Verenigde Staten in gevaar kunnen komen.

Gaming bedrijf NetEase heeft deze week plannen aangekondigd om miljarden dollars  binnen te halen door middel van een secundaire notering van haar aandelen in Hong Kong, in navolging van Alibaba.  Beide Chinese bedrijven handelen al in New York.

NetEase schreef zijn beslissing gedeeltelijk toe aan de behoefte aan meer financiering, die het wil gebruiken om zijn activiteiten uit te breiden. Maar het maakte ook duidelijk dat het denkt dat de Verenigde Staten vijandiger worden voor Chinese bedrijven, aangezien regelgevers en wetgevers nieuwe regels overwegen die tot strengere controle zouden leiden. Sommige beperkingen kunnen het zelfs moeilijker maken voor bedrijven om naar de beurs te gaan of in New York te blijven handelen.

Analisten wijzen ook op de spanningen tussen de VS en China en de noodzaak om ook de politieke risico’s te verminderen als een belangrijke factor.

“Chinese techreuzen zien Hong Kong als middenweg”, zegt Brock Silvers, chief investment officer van het in Hong Kong gevestigde Adamas Asset Management. Hij voegde eraan toe dat de stad “onder Chinese controle staat, maar nog steeds toegang heeft tot de Amerikaanse dollar”. In tegenstelling tot het vasteland van China, waar strikte beperkingen gelden voor het kapitaal dat het land binnenkomt en verlaat, laat Hong Kong het kapitaal openlijker stromen. De valuta van de stad is ook vrij inwisselbaar.

NetEase zal ook niet het laatste bedrijf zijn dat naar Hong Kong kijkt. Volgens ‘data provider’ Refinitiv voldoen ongeveer 37 Chinese bedrijven aan de vereisten om dit te doen, op basis van hun marktkapitalisatie, hoeveelheid omzet en het vermogen om aan de regelgeving te voldoen.

Een handvol bedrijven die in New York handelen, lijkt het al te overwegen. E-commercebedrijf JD.com heeft goedkeuring gekregen van de Hong Kong Stock Exchange voor een secundaire notering in Hong Kong en heeft een prospectus ingediend dat vrijdag openbaar is gemaakt. Bloomberg heeft gemeld dat het bedrijf al deze maand zou kunnen beginnen met handelen. Volgens verschillende Chinese mediaberichten overwegen techbedrijven Baidu en Trip.com mogelijk soortgelijke plannen.

Baidu en Trip.com weigerden commentaar te geven. Maar de oprichter en voorzitter van Baidu, Robin Li, stelde onlangs voor dat zijn bedrijf indien nodig naar Hong Kong zou kunnen gaan. “We besteden inderdaad veel aandacht aan de aanscherpingsregels van de Amerikaanse regering voor Chinese bedrijven”, vertelde Li vorige maand aan staatskrant China Daily. ‘We bespreken intern wat we kunnen doen om het aan te kunnen, inclusief een secundaire notering in Hong Kong.’

New York is al lang een aantrekkelijke optie voor buitenlandse bedrijven om naar de beurs te gaan. Wall Street heeft de grootste beurzen ter wereld en de mogelijkheid om enorme hoeveelheden investeringskapitaal aan te boren . Voor Chinese bedrijven bood een notering in New York hen ook de mogelijkheid om strikte IPO-regels in China te vermijden, waaronder een verbod voor bedrijven met bepaalde soorten aandeelhoudersstructuren.

Maar Beijing heeft de afgelopen jaren enkele van die beperkingen versoepeld als onderdeel van een poging om Chinese bedrijven naar huis te halen. Het land probeert zijn positie als grote technische grootmacht te verbeteren en hoe dichter sommige van de meest gewaardeerde bedrijven staan, hoe meer invloed. Het is niet helemaal duidelijk hoe snel potentiële nieuwe Amerikaanse regels tot problemen kunnen leiden voor Chinese bedrijven die in New York handelen. Een wetsvoorstel dat het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden bijvoorbeeld nog steeds niet heeft aangenomen, is bedoeld om die bedrijven te dwingen hun boeken open te stellen voor Amerikaanse toezichthouders – een voorwaarde die door Peking wordt tegengehouden, die vereist dat bedrijven die in het buitenland worden verhandeld, hun controlepapieren bewaren op het vasteland van China waar ze niet kunnen worden onderzocht door buitenlandse instanties

Maar dat wetsvoorstel zou die bedrijven alleen dwingen tot schrapping als ze drie opeenvolgende jaren niet konden worden gecontroleerd, aldus analisten van Goldman Sachs.

Maar zelfs het potentieel voor een strakkere controle van de regelgeving “zal hun trend van dubbele notering op de Hong Kong-markt waarschijnlijk versnellen”, schreven de Goldman-analisten in een recent rapport.

Er komt ook druk van de Trump-administratie. Staatssecretaris Mike Pompeo prees donderdag de Nasdaq voor het voorstellen van nieuwe nalevingsregels die van invloed zouden kunnen zijn op Chinese bedrijven, en voegde eraan toe dat andere uitwisselingen soortgelijke voorschriften zouden moeten overwegen. “Amerikaanse investeerders mogen niet worden blootgesteld aan verborgen en buitensporige risico’s verbonden aan bedrijven die zich niet aan dezelfde regels houden als Amerikaanse bedrijven”, zei Pompeo in een verklaring. “De actie van Nasdaq zou als model moeten dienen voor andere uitwisselingen in de Verenigde Staten en over de hele wereld.”

En president Donald Trump heeft de autoriteiten 60 dagen de tijd gegeven om aan te bevelen welke stappen regelgevers moeten nemen om Chinese bedrijven die zich niet aan de Amerikaanse auditregels houden, aan banden te leggen.

“Het is zowel verkeerd als gevaarlijk voor China om te profiteren van onze kapitaalmarkten zonder te voldoen aan de kritische bescherming die beleggers in die markten terecht verwachten en verdienen”, schreef hij in een memo die donderdag werd gepubliceerd.

Culturu.com

Reageer op dit bericht
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties


Advertentie

Buitenland

Australische stad krijgt opnieuw bevel tot sluiting omdat coronavirusgevallen toenemen

Geplaatst

op


De op één na grootste stad van Australië, Melbourne, heeft zijn vijf miljoen inwoners voor de tweede keer opgesloten nadat ze een recordvloed aan nieuwe gevallen van het coronavirus registreerden.

Inwoners van de stad en verschillende omliggende steden moeten zes weken in hun huizen blijven, behalve om essentiële redenen zoals werk, lichaamsbeweging, boodschappen doen en gezondheidszorg, vertelde premier Daniel Andrews, van de staat Victoria, dinsdag aan verslaggevers.

Gezondheidsfunctionarissen schrijven meer dan de helft van Victoria’s 772 actieve coronavirusgevallen toe aan overdracht door de gemeenschap, meldde de krant.

Scholen zullen de heropening van klaslokalen uitstellen en het afstandsonderwijs voortzetten tijdens de duur van de sluiting, terwijl restaurants zullen overschakelen op afhaalservice, meldde de BBC.

Victoria sloot ook de grens met New South Wales en voegde militaire patrouilles toe om illegaal reizen te voorkomen. De laatste keer dat de twee staten hun grenzen voor elkaar sloten, was tijdens de Spaanse grieppandemie in 1919, meldde Reuters.

Culturu.com

Lees verder

Buitenland

Braziliaanse president besmet met coronavirus

Geplaatst

op

Brazil's Supreme Court Files A Request To Seize President Bolsonaro's Phone

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro is positief getest op het coronavirus. Dit is eerder als een klein griepje aangekomen. Eerder deze week vertoonde hij een hoge lichaamstemperatuur. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een vierde test van het staatshoofd die als positief binnen kwam.

Eerder heeft Bolsonaro aangegeven dat het maar om een kleine griepje gaar en dat hij niet ernstig getroffen zou worden door het virus. Ook heeft hij de regionale gouverneurs op aangedrongen de beperkingen te verminderen. Dit zou de economie volgens hem schaden. De regels voor het dragen van een gezichtsmasker heeft hij maandag nog verminderd. De eerder testen die het staatshoofd is ondergaan waren volgens hem negatief. – Culturu.com

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen