vrijdag 2 juni 2023
24.4 C
Paramaribo
12.8 C
Amsterdam
5
(1)

China uit misnoegen tegen VS

lees ook ...

Canada neemt waarschuwing tegen sigaret een stap verder

Canada heeft besloten om het bewustzijn van ‘poison in every puff’ dichter bij de rokers te brengen, en heeft als eerste land ter wereld besloten om losse sigaretten en andere tabaksproducten te voorz...

De Taiwanese president Tsai Ing-wen bezocht de voorzitter Kevin McCarthy van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. China is woedend over het bezoek. Chinese organisaties mogen om die rede geen band meer hebben met de Ronald Reagan-bibliotheek. Ook het Hudson Institute in Washington D.C. is op de zwartelijst van China geslingerd, omdat Tsai Ing-wen daar een prijs in ontvangst nam, terwijl zij ook een toespraak daar hield.

De bestuurders van de instituten mogen nu niet meer naar China. Mogelijke bezittingen van hen in dat land worden direct bevroren. Bij een eerdere bezoek van de VS aan Taiwan reageerde China met strakke militaire oefeningen rondom Taiwan. Chinese raketten werden over het eiland geschoten en Chinese oorlogschepen voeren dagenlang langs Taiwan. Een ware provocatie toen.

De VS onderhoudt banden met Taiwan, ondanks diplomatieke banden met China. Amerika verzekerd Taiwan van militaire steun, om op die manier de Chinese invloed in dat gebied aan banden te leggen. Biden heeft letterlijk gezegd achter Taiwan te zullen staan als China ooit overgaat tot aanval.

China ziet in Taiwan een afvallige provincie, die eigenlijk tot orde moet worden geroepen. Het land ziet een provocotie in het bezoek, want voor de Chinezen is het bezoek van de Taiwanese president, iets dat  “ernstige, ernstige, ernstige gevolgen kan hebben voor de betrekkingen tussen de VS en China”.

Bron foto: NOS

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandChina uit misnoegen tegen VS