Suriname ALTIJD Dichtbij

Buitenland

Chaos door metrostaking in Parijs

Geplaatst

op

door

Een grote staking heeft voor chaotische toestanden gezorgd in de Parijse metro. Tien van de zestien metrolijnen lagen tijdens de ochtendspits helemaal plat omdat medewerkers het werk neerlegden. Ze protesteerden tegen geplande pensioenhervormingen van de regering van president Emmanuel Macron.

De staking leidde tot enorme drukte op de perrons van twee geautomatiseerde metrolijnen. Ook vormden zich lange rijen bij bushaltes. “Ik loop vandaag naar werk en zal minstens vier uur op straat zijn”, zuchtte een 21-jarige man, die werkt in een restaurant in het westen van de hoofdstad.

De stakers vrezen dat ze langer moeten doorwerken als de pensioenregels op de schop gaan. Er is tientallen jaren geleden bedongen dat zij vervroegd met pensioen kunnen omdat ze veel ondergronds werken. Medewerkers van het hoofdstedelijke openbaarvervoerbedrijf RATP stopten in 2017 volgens officiële cijfers gemiddeld met 55,7 jaar met werken.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Buitenland

Oud-premier May komt Johnson te hulp

Geplaatst

op

door

De vorige Britse premier Theresa May steunt de brexitdeal van haar opvolger Boris Johnson. Ze riep parlementariërs op voor de nieuwe overeenkomst met de EU te stemmen. “Als jullie het land vooruit willen helpen, moeten jullie vandaag voor de deal stemmen”, zei ze in het Lagerhuis. Dat stemde eerder drie keer tegen haar brexitovereenkomst met de EU.

May mag als Conservatieve parlementariër ook stemmen over de deal van Johnson. Die was eerder minister van Buitenlandse Zaken in haar regering, maar nam ontslag vanwege onenigheid over haar brexitkoers. Hij ontpopte zich in het parlement tot een van haar felste critici en vergeleek haar brexitplan onder meer met een “zelfmoordvest”.

De oud-premier sprak zaterdag parlementariërs toe die willen voorkomen dat hun land zonder deal de EU verlaat. “Als jullie geen brexit zonder deal willen, moeten jullie voor een deal stemmen”, zei May. Ze stelde dat bedrijven, investeerders en burgers genoeg hebben van de onzekerheid rond de brexit.

Lees verder

Buitenland

Eerste ruimtewandeling met alleen vrouwen een feit

Geplaatst

op

door

Voor het eerst in de geschiedenis hebben vrijdag twee vrouwen tegelijkertijd een ruimtewandeling gemaakt. Daarmee heeft ruimtevaartorganisatie NASA een nieuwe mijlpaal bereikt. 

De New York Times meldt dat de tocht van astronauten Jessica Meir en Christina Koch 7 uur en 17 minuten duurde. Het tweetal zit in het internationale ruimtestation ISS.

De Amerikaanse ruimtevaarders hebben buiten het ISS succesvol accu’s vervangen van het zonne-energiesysteem. Koch zou eigenlijk al in maart zo’n ruimtewandeling maken met een andere vrouwelijke astronaut. Maar kort tevoren bleek er geen tweede ruimtepak in de maat medium beschikbaar te zijn.

De wandeling in de ruimte was live te volgen op video. De ruimtevaarders droegen ook camera’s op hun helmen. Ook de Amerikaanse president Donald Trump stond in contact met de twee. Eerder noemde hij ze al “dapper en briljant” en zei hij dat het tweetal de Verenigde Staten “erg goed vertegenwoordigt”.

Sinds de eerste ruimtewandeling in 1965 hebben pas 14 vrouwen zo’n uitstapje gemaakt, tegen 213 mannen. Meir en Koch zijn nu dus nummer 15 en 16.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen

X