Suriname ALTIJD Dichtbij

Buitenland

Britse premier Johnson hervat taken maandag

Geplaatst

op

Boris Johnson. Foto: BBC

Boris Johnson, de Britse premier, hervat morgen zijn taken. De premier werd vorige maand positief getest op het coronavirus en lag enige tijd op de intensive care. Hij is volledig hersteld.

Eerder deze week had de Britse krant The Daily Telegraph al melding gemaakt dat de premier weer zou beginnen te werken. Johnson heeft aan medewerkers gevraagd om vergaderingen met de ministers uit zijn kabinet in te plannen, zodat zij hem kunnen informeren over de stand van zaken in het Verenigd Koninkrijk.

De 55-jarige premier werd eind maart positief getest op het coronavirus. In eerste instantie zei hij alleen milde symptomen te hebben. Vanuit thuisisolatie bleef Johnson de regering leiden.

De premier werd 5 april opgenomen in het ziekenhuis vanwege de coronabesmetting en een dag later naar de intensive care overgebracht toen zijn situatie verslechterde. Precies een week later werd hij uit het ziekenhuis ontslagen. Zijn taken werden toen tijdelijk waargenomen door de minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab.

Intussen neemt de kritiek op de Britse regering toe. Volgens critici zou er weinig worden getest en is er een tekort aan beschermingsmiddelen voor zorgmedewerkers.

Ook de druk op Raab neemt toe om de Britse bevolking in te lichten over de stappen die het land wil nemen om de maatregelen die gelden te versoepelen. Raab drong de Britten gisteren aan om de maatregelen te blijven opvolgen, maar veel wetgevers willen een versoepeling om te economie te helpen.

In Groot-Brittannië zijn nu een maand lockdownmaatregelen van kracht vanwege het virus. Onlangs werden die verlengd tot 7 mei. De regering  maakte gisteren bekend dat iedereen die vanuit het buitenland naar Groot-Brittannië reist, verplicht twee weken in quarantaine moet.

Culturu.com

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Buitenland

Veertienjarig Iraans meisje door vader onthoofd; zware straf wacht dader

Geplaatst

op

President Hassan Rouhani Van Itan. Foto Bbc

In Iran is er woede ontstaan nadat een vader zijn veertienjarige dochter uit eerwraak heeft vermoord. De Iraanse regering heeft daarom beloofd te zullen werken aan strengere wetgeving om vrouwen te beschermen tegen geweld.

De veertienjarige Romina Ashrafi liep eerder deze maand weg van huis in het dorpje Talesh, op zo’n 400 kilometer van de hoofdstad Teheran, om bij haar vriend te kunnen zijn. Ze wilde met hem trouwen. Echter werd dit door haar familie afgekeurd. Toen de politie haar eenmaal vond, liet Ashrafi weten bang te zijn voor de onaangename maatregelen van haar familie. De familie zou haar volgens de autoriteiten vergeven, waardoor de politie haar naar huis terugbracht. Echter werd de tiener volgens lokale media op 21 mei door haar vader onthoofd toen ze sliep. De man die pas later zijn daden heeft bekend tegenover de politie is nu achter slot en grendel gezet.

De moord van het meisje stond gisteren op verschillende voorpagina’s van kranten in Iran en leidde tot veel ophef op sociale media. Veel Iraniërs zien de dood  van de tiener als een bevestiging van het gebrek aan wetgeving om vrouwen en meisjes te beschermen. De hashtag met Ashrafi’s naam was trending op sociale media en het bericht over haar dood werd ruim vijftigduizend keer gedeeld.

Gebrek wetgeving

In het islamitische land krijgen daders van eerwraak vaak een mildere straf. Zo wordt daders van eerwraak meestal een celstraf tussen de drie en tien jaar opgelegd, terwijl voor moord veroordeelde daders vaak de doodstraf wacht. Vooralsnog is niet bekend hoe vaak er eerwraak plaatsvindt in Iran.

President Hassan Rouhani heeft gezegd dat er nieuwe wetgeving komt om geweld tegen vrouwen te voorkomen. Hij heeft zijn regering de opdracht gegeven om op kort termijn met voorstellen hierover te  komen. Volgens de Iraanse onderminister van Justitie Mahmoud Abassi moet de dader zwaar worden gestraft.

Culturu.com

Lees verder

Buitenland

Rusland wil hogere olieprijs; OPEC blij

Geplaatst

op

Opec 2

Rusland gaat wellicht door na juni 2020 met de huidige productiebeperking. Gisteren meldde Rusland al dat ze geen buitenlandse olie zal laten lossen. Het lijkt erop dat de opslagen redelijk vol zitten en de vraag naar benzine en diesel zwaar achterblijft in Rusland.

OPEC zal blij zijn met dit initiatief. De productie wordt nu verder beperkt, het is wachten op de terugkeer van de vraag. OPEC+ kan nu weer als 1 gezicht naar buiten treden, waardoor in ieder geval de olieprijs een bodem heeft gekregen.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen