maandag 17 juni 2024
28 C
Paramaribo
13.9 C
Amsterdam
0
(0)

Britse koningin Elizabeth op 96-jarige leeftijd overleden

lees ook ...

Amerikaanse vrouw vrijgelaten na 43 jaar onterecht vast te h...

Een Amerikaanse vrouw is vrijgelaten nadat ze 43 jaar onterecht gevangen heeft gezeten voor moord. Tijdens het proces tegen Sandra Hemme (63) uit Missouri zijn er grote fouten gemaakt. Volgens haar ad...

De Britse koningin Elizabeth II is donderdag op 96-jarige leeftijd overleden. Zij overleed in bijzijn van haar familie op het Schotse kasteel Balmoral. Dit is bekendgemaakt door het Britse Koninklijk Huis. Eerder op de dag maakte het Britse koningshuis bekend dat de gezondheid van de koningin was verslechterd.

Koning Charles, die zijn moeder opvolgt, en koningin-gemalin Camilla blijven na het overlijden van koningin Elizabeth II nog een nacht op Balmoral Castle. Zij keren vrijdag terug naar Londen.

Elizabeth zat in totaal zeventig jaar op de troon en zou haar jubileum later dit jaar groots vieren. Ze werd op 6 februari 1952 koningin, als haar vader George op 57-jarige leeftijd overlijdt.

Op dat moment is ze al getrouwd met Philip. Koningin Elizabeth, de vierde monarch van de Windsor-dynastie, heeft bijna 71 jaar op de Britse troon gezeten. Ze werd in 1952 op 25-jarige leeftijd koningin, toen Winston Churchill premier was. Daarna maakte ze nog veertien andere prime ministers mee, van wie ze de laatste nog deze week benoemde: Liz Truss.

De beëdiging van Truss vond vanwege de broze gezondheid van de vorstin plaats op Balmoral, en niet zoals gebruikelijk in Buckingham Palace. Elizabeth was toen al te zwak om voor de benoeming terug te gaan naar Londen.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandBritse koningin Elizabeth op 96-jarige leeftijd overleden