maandag 26 februari 2024
33 C
Paramaribo
5 C
Amsterdam
0
(0)

Brits oorlogsschip naar Guyana als steun tegen Venezolaanse dreiging

lees ook ...

Groot-Brittannië is van plan een oorlogsschip naar Guyana te sturen als een uiting van diplomatieke en militaire steun aan deze voormalige Britse kolonie. Deze beslissing komt in reactie op de hernieuwde claim van buurland Venezuela op een betwist deel van het Guyanese grondgebied, dat bekend staat om zijn overvloed aan olie en mineralen.

Het ministerie van Defensie heeft bevestigd dat HMS Trent na de kerstperiode zal deelnemen aan gezamenlijke oefeningen. Guyana, als lid van het Gemenebest, vertegenwoordigt het enige Engelssprekende land in Zuid-Amerika.

Oorspronkelijk ingezet in het Caribisch gebied voor het opsporen van drugssmokkelaars, heeft HMS Trent nu een nieuwe taak gekregen vanwege de dreiging van de Venezolaanse regering om de Essequibo-regio van Guyana te annexeren. Deze ontwikkeling heeft geleid tot bezorgdheid over een mogelijke invasie door Venezuela, wat zou kunnen resulteren in de eerste interstatelijke oorlog in Zuid-Amerika sinds het Falklandconflict in 1982.

Venezuela heeft al geruime tijd aanspraak gemaakt op het eigendom van Essequibo, een regio van 61.000 vierkante kilometer die ongeveer tweederde van het Guyanese grondgebied beslaat. De heuvels en jungles in dit gebied herbergen aanzienlijke reserves aan goud, diamanten en bauxiet, terwijl voor de kust aanzienlijke olievoorraden zijn ontdekt.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandBrits oorlogsschip naar Guyana als steun tegen Venezolaanse dreiging